'Le gamin au vélo' genomineerd voor Golden Globe

Foto: Le Gamin au vélo

De Belgische film 'Le gamin au vélo' van de Waalse broers Luc en Jean-Pierre Dardenne is genomineerd voor een Golden Globe, na de Oscars de belangrijkste filmprijs in de Verenigde Staten.

'Le gamin au vélo' won de afgelopen maanden al verschillende prijzen, waaronder de Grand Prix op het Filmfestival van Cannes. Maar met nu ook een nominatie voor Beste niet-Engelstalige film op de Golden Globes, kunnen de Dardennes nog meer roem opstrijken.

Een Oscar is voor de broers Dardennes geen mogelijkheid. De film Rundskop is de Belgische inzending voor die filmprijzen.

6 nominaties voor The Artist

Grote favoriet voor de Golden Globes is de stomme zwart-witkomedie The Artist. De film kreeg donderdag maar liefst zes nominaties. The Artist is een hommage aan de stomme films van de jaren twintig en vertelt over een gevierde acteur die aan de bedelstaf raakt als in 1929 de geluidsfilm zijn intrede doet in Hollywood.

De films The Descendants en The Help sleepten elk 5 nominaties in de wacht. Anderen kanshebbers zijn Hugo, Moneyball, War Horse en The Ides of March.

The Artist is genomineerd als beste film in de categorie comedy of musical, en moet het opnemen tegen 50/50, Bridesmaids, Midnight in Paris en My Week with Marilyn.

In de categorie Drama strijden The Descendants, The Help, Hugo, Moneyball, The Ides of March en War Horse om de titel van Beste film.

In de categorie Beste regie zijn Woody Allen (Midnight in Paris), George Clooney (The Ides of March) Michel Hazanavicius (The Artist), Alexander Payne (The Descendants) en Martin Scorsese (Hugo) genomineerd.

Brad Pitt (Moneyball), Ryan Gosling (Drive), Michael Fassbender (Shame), Leonardo DiCaprio (J. Edgar), George Clooney (The Descendants) maken kans op een Golden Globe voor Beste acteur (drama). Bij de comedy of musical zijn dat: Jean Dujardin (The Artist), Brendan Gleeson (The Guard), Joseph Gordon-Levitt (50/50), Ryan Gosling (Crazy, Stupid, Love) en Owen Wilson (Midnight in Paris). 

Meryl Streep (The Iron Lady), Glenn Close (Albert Nobbs), Viola Davis (The Help), Rooney Mara (The Girl With the Dragon Tattoo) en Tilda Swinton (We Need to Talk About Kevin) zijn genomineerd in de categorie Beste actrice (drama). De kanshebbers in de categorie comedy of musical zijn Charlize Theron (Young Adult), Kristen Wiig (Bridesmaids), Michelle Williams (My Week with Marilyn), Jodie Foster en Kate Winslet (beiden voor Carnage). 

De broers Dardenne nemen het in de categorie van Beste niet-Engelstalige film op tegen het Chinese Jing Ling Shi San Chai (The Flowers of War), het Amerikaanse In the Land of Blood and Honey (Bosnisch gesproken, geregisseerd door Angelina Jolie), het Iraanse Jodaeiye Nader az Simin (A Separation) en het Spaanse La piel que habito (The Skin I Live in, geregisseerd door Pedro Almodóvar).

Bij Beste animatiefilm behoort The Adventures of Tintin tot de grote favorieten. Arthur Christmas, Cars 2, Puss in Boots en Rango zijn de andere genomineerden.

De Golden Globes gelden als belangrijke graadmeter voor de Oscars, die in februari aan de beurt zijn. De Golden Globes worden op 15 januari voor de 69ste keer uitgereikt.

De volledige lijst van alle genomineerden

Door loa, bvb
AANGERADEN