Vijf Vlaamse films op Palm Springs Film Festival

Foto: Frederik Buyckx

Het Palm Springs International Film Festival (5-16 januari), traditioneel de plek waar films zich in de etalage zetten voor de Oscars, heeft voor het tweede jaar op rij maar liefst vijf Vlaamse regisseurs op zijn affiche. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Dit jaar zijn dat Bavo Defurne ("Noordzee, Texas"), Geoffrey Enthoven ("Hasta la Vista"), Nicolas Provost ("The Invader"), Michaël R. Roskam ("Rundskop") en Christophe Van Rompaey ("Lena"). Ook een andere coproductie met Vlaanderen, John Shanks "Last Winter", wordt in Palm Springs voorgesteld.

 Vorig jaar vertoonde het Palm Springs International Film Festival voor het eerst vijf Vlaamse films. Dat gebeurde onder de noemer van de "Flanders Five", een mini-focus die de golf aan Vlaams filmtalent en het diverse filmaanbod uit onze regio in de schijnwerper plaatste. Maar ook zonder mini-focus staan er in 2012 opnieuw vijf Vlaamse filmmakers op het programma.

Voor Rundskop, de Belgische inzending voor de Oscars voor de Beste niet-Engelstalige film, wordt Palm Springs een belangrijke vuurproef. In de VS komt het speelfilmdebuut van Michaël R. Roskam geenszins aandacht te kort. Eerder won de film o.a. al de Audience Award en Acting Award (Matthias Schoenaerts) op het 25ste AFI Film Fest in LA en deze week nog werd Roskam door het vakblad Variety uitgeroepen tot één van de "10 Directors to Watch" 2012. De film, een productie van Bart Van Langendonck voor Savage Film, wordt volgend jaar in de VS uitgebracht door Drafthouse.

Door kidr
AANGERADEN