Rundskop is beste Belgische film van 2011

Bron © belga

Foto: if

"Rundskop" van Michaël R. Roskam is door de leden van de Unie van de Filmkritiek verkozen tot beste Belgische film van 2011. Dat meldt de Unie woensdag.

 "Rundskop" brengt het verhaal van de jonge Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille die door een malafide veearts gevraagd wordt een deal te sluiten met een beruchte West-Vlaamse vleesboer. De moord op een federale politieagent en een onverwachte confrontatie met een mysterieus geheim uit zijn jeugdjaren gooien echter roet in het eten. Het is een misdaaddrama over boeren en gangsters tegen de achtergrond van de Belgische hormonenmaffia.

Matthias Schoenaerts, Jeroen Perceval en Barbara Sarafian spelen de hoofdrollen.
De film verzamelde zowel nationaal als internationaal al een rist onderscheidingen en hij is de Belgische inzending voor de 84ste editie van de Oscars.  Begin volgend jaar wordt "Rundskop" in de VS onder zijn Engelstalige titel "Bullhead" uitgebracht.

Daarnaast selecteerden de filmcritici ook vijf finalisten voor hun Grote Prijs die verkozen zal worden op 7 januari 2012: "A Separation", "Drive", "The Artist", "Winter's Bone" en "Essential Killing". De Grote Prijs van de UFK heeft tot doel de aandacht van het publiek te vestigen op de film die het meest bijdraagt tot de verrijking van de filmkunst.

Door kidr
AANGERADEN