Hyundai ix20 en Skoda Superb Combi verkozen tot VAB-Gezinswagens van 2012

Bron © Belga
  • De Hyundai ix20, een compacte monovolume, haalde het in de categorie tot 17.000 euro.
De Hyundai ix20 en Skoda Superb Combi zijn verkozen tot VAB-Gezinswagens van 2012. Een jury van 24 autojournalisten en 80 gezinnen testte en beoordeelde 33 gezinswagens voor de 25ste editie van de verkiezing, zo maakte mobiliteitsclub VAB vrijdag bekend. Voor het eerst werd ook een categorie 'elektrische wagens' geïntroduceerd, waarin de Chevrolet Volt als winnaar uit de bus kwam.

De Hyundai ix20, een compacte monovolume, haalde het in de categorie tot 17.000 euro. 'Een groot pluspunt voor de gezinnen is de gunstige verhouding tussen buitenafmetingen en binnenruimte. De gemakkelijke instap en overzichtelijke zitpositie werden sterk geapprecieerd', oordeelde de jury.

De Dacia Duster en Kia Rio werden respectievelijk tweede en derde in de categorie.

De Skoda Superb Combi haalde het in de categorie tot 27.000 euro. Twee jaar geleden won de berlineversie (4-deurs) de verkiezing, dit jaar was het de beurt aan de breakversie, die volgens de jury 'veel ruimte biedt voor redelijk geld'. De tweede plaats in deze categorie ging naar de Peugeot 508 SW, de derde naar de Hyundai i40 Wagon.

Voor het eerst konden de ondervraagde gezinnen ook negen elektrische wagens uittesten. VAB stelde vast dat niemand van de testgezinnen besefte welke variatie aan elektrische wagens in 2012 op de markt komt.

Opvallend is dat 89 procent van de testgezinnen vindt dat de huidige elektrische wagen een volwaardige gezinsauto is. Slechts 6 procent meent dat de elektrische wagen karakter mist, 11 procent denkt dat een elektrische wagen minder veilig is dan een klassieke auto.
 

Door jta
AANGERADEN