Rudi Vranckx: 'Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt'

Bron © vrt, belga, reuters, ter zake
Een groep buitenlandse journalisten is woensdagmiddag het slachtoffer geworden van verschillende granaatontploffingen in de Syrische stad Homs. Daarbij is zeker 1 buitenlandse journalist omgekomen: de Fransman Gilles Jacquier, die voor de televisiezender France 2 werkte. Bij de aanval zouden nog 7 doden en 25 gewonden zijn gevallen. Een ploeg van de VRT was aanwezig bij de ontploffing, maar alle Belgen bleven ongedeerd.

Een groep van 15 journalisten kwam woensdagmiddag in de vuurlinie terecht toen ze onder begeleiding van de Syrische veiligheidsdiensten rondgeleid werden in de stad Homs. De Franse journalist Gilles Jacquier kwam daarbij om het leven. Het is de eerste Westerse journalist die in het land om het leven komt in tien maanden opstand tegen het regime van president Bashar Assad.

Een reporter uit Nederland zou ook nog gewond geraakt zijn. Er werden ook nog 7 andere mensen gedood en er vielen een 25-tal gewonden.

Belgische journalisten ongedeerd

Bij de groep die onder vuur kwam te liggen was ook een ploeg van de VRT. Reporters Rudi Vranckx, Jens Franssen en de camera- en geluidsmensen Jan Bické, Filip Van Hecke en Kris De Naegel kwamen er met de schrik vanaf.

In een gesprek met het duidingsmagazine Ter Zake verklaarde Vranckx nog nooit zoiets te hebben meegemaakt. 'Ik heb al veel harde beelden gezien, maar zoiets nog nooit. Het was een ware ravage.'

Wat Vranckx naar eigen zeggen het meest zal bijblijven, is het beeld van een onschuldig meisje dat getroffen werd. 'Ik zag ze laatst met hevig bloedende benen, maar heb ze niet meer teruggezien. Het is een beeld dat me nog heel lang zal achtervolgen.'

Journalist Jens Franssen vertelde eerder op Radio 1 al over de gebeurtenissen. 'We werden door enkele Syriërs op sleeptouw genomen door enkele wijken en plots was er een zware explosie. We zijn met een aantal journalisten naar een appartement gelopen. Plots ontplofte er een tweede granaat en nadien nog een derde en vierde. Het was pure chaos', aldus Franssen.

Ook Franssen vermeldde het bloedende meisje en zei ook het levenloze lichaam van de France 2-journalist te hebben gezien. 'De Belgische journalisten probeerden in een auto te springen. Na een zestal minuten waren alle medewerkers van de VRT gehergroepeerd.' Volgens Franssen waren er zeker nog meer gewonden en mogelijk ook doden.

Rudi Vranckx verklaarde ook nog dat hij tijdens de gebeurtenissen op automatische piloot overschakelde en zijn instinct het werk liet doen. 'Enkel door koelbloedig te blijven, kan je de juiste beslissingen nemen. Daar heeft journalistiek weinig mee te zien.'

VRT trekt ploeg terug uit Syrië

De voltallige VRT-ploeg bevindt zich momenteel in hun hotel in Homs en worden er beschermd door Syrische veiligheidstroepen. Ze worden spoedig naar Damascus gebracht.

Rudi Vranckx hoopt daar echter zo lang mogelijk te kunnen blijven. 'De journalisten moeten deze oorlog tonen', al hoopt hij dat de verslaggeving vanuit Damascus minder gevaarlijk zal zijn

Door rvs, jns,rdc
AANGERADEN