'Bas Luyten is aanhanger van Hitler'

© if

Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding heeft een onderzoek geopend naar Bas Luyten. De ex-N-VA'er zou op Facebook antisemitische uitspraken gedaan hebben, schrijft Joods Actueel.

edl

Volgens Joods Actueel gaat Luyten op zijn Facebook-pagina fel tekeer tegen joden. In een antwoord aan Groen-parlementslid Luckas Van der Taelen schrijft Luyten: 'Ik geef gerust toe dat ik met de dag meer en meer problemen krijg met de gehele Joodse gemeenschap'.

De voormalige N-VA'er zou ook laten uitschijnen hebben dat hij de Holocaust een goede zaak vindt, en vindt het jammer dat Hitler niet alle joden heeft vermoord. 'Hitler had zijn werk beter afgemaakt', citeert de website van het maandblad hem.

Als commentaar op het nieuws dat Joods Actueel-hoofdredacteur Michael Freilich zich kandidaat stelde om Jozef de Witte op te volgen als directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR), schreef Luyten vorige week: 'Hier komt de joodse Gestapo', staat er te lezen.

'Inbreuk op negationismewet'

Volgens het joodse magazine is voor de opmerkingen van Luyten in december al klacht ingediend bij het CGKR, dat een onderzoek heeft geopend. 'Wij hebben deze feiten geregistreerd en uit onze eerste analyse blijkt dat er mogelijk sprake is van een inbreuk op de negationismewet. Het dossier wordt verder opgevolgd', aldus diensthoofd Michiel Bonte.

'Dit getuigt van het meest walgelijke antisemitisme', aldus Freilich. 'Gelukkig bestaan er wetten tegen dergelijke uitspraken. Nog een geluk dat de N-VA deze man uit de partij heeft gegooid, dergelijk sujet verdient geen enkele plaats op het publiek toneel.'

Bas Luyten is de voormalige voorzitter van de jongerenbeweging van N-VA. Hij kwam in opspraak toen hij met voormalig senatrice Kim Geybels in Thailand werd betrapt op drugsbezit.

Vorige week nog wezen verschillende N-VA'ers hem aan als de bron voor de gelekte e-mails die Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters in een slecht daglicht stelden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten