'Rundskop' genomineerd voor Oscar

De Vlaamse film Rundskop van Michaël R. Roskam, met Matthias Schoenaerts, is genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Dat heeft de organisatie van de Academy Awards dinsdag meegedeeld. De eigenlijke uitreiking vindt plaats op 26 februari.

De andere genomineerden in de categorie 'Beste niet-Engelstalige film' zijn In Darkness, A Separation, Footnote en Monsieur Lazhar. De eerste twee worden het vaakst genoemd als kanshebber op de Oscar.

Rundskop speelt zich af in het milieu van de Limburgse veeteelt. De jonge vetmester Jacky Vanmarsenille (Matthias Schoenaerts) wordt door een malafide veearts gevraagd om een deal te sluiten met een beruchte West-Vlaamse vleesboer.

De moord op een federale politieagent en een onverwachte confrontatie met een mysterieus geheim uit Vanmarsenilles verleden zetten een reeks gebeurtenissen in gang met verregaande gevolgen.

De film was een succes in ons land met alleen al in de eerste paar maanden na de release bijna een half miljoen bezoekers.

Eerder bleek uit een enquête onder zo'n vierduizend volgers van Vlaamsefilm.be - de site van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) - dat het Vlaamse filmpubliek Schoenaerts de beste acteur én de filmpersoonlijkheid van 2011 vindt.

Rundskop werd daarbij de beste Vlaamse film en regisseur Michael R. Roskam de beste regisseur én ontdekking van het jaar. Het internationale succes van de film leverde hem ook nog de eerste plaats op in de categorie 'Vlaamse filmgebeurtenis van 2011' en alsof dat niet volstond, werd Rundskop ook nog eens de 'Meest artistieke film'.

Ook in het buitenland kaapte Bullhead, zoals de film in het Engels heet, al tal van prijzen weg. Zo won hij op het AFI Fest in het Amerikaanse Los Angeles twee awards.

Door bpr
AANGERADEN