En dan nu de Oscar?

Het is een hele verdienste dat 'Rundskop' een van de vijf kanshebbers geworden is voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De kans om als uiteindelijke Oscarwinnaar uit bus te komen, is volgens kenners echter miniem.

De absolute favoriet voor de eigenlijke Oscar voor beste niet-Engelstalige film is ontegensprekelijk 'A Separation'. Dat is al langer dan vandaag duidelijk. De kans dat 'Rundskop' alsnog met de Oscar naar huis gaat, is niet onbestaande, maar ook niet veel groter.

'A Separation' won op zondag 15 januari 2012 al een Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film. De Golden Globes worden als een belangrijke graadmeter voor de Oscars gezien.

De grote favoriet gaat over een Iraans koppel dat geconfronteerd wordt met een hartverscheurende keuze: verhuizen naar een ander land om hun kind betere kansen te kunnen bieden, of in het land blijven om voor een aftakelend familielid met de ziekte van Alzheimer te zorgen.

Als er al sprake is van een tweede kanshebber, dan is dat de Poolse film 'In Darkness'. Dat zeggen critici en verschillende websites. 'In Darkness' is een 'holocaustdrama' over hoe één man zo veel mogelijk Joodse vluchtelingen probeert te redden in een door Nazi's bezet Polen.

Wat dan met 'Rundskop'?

Het is echter al elf jaar geleden dat een Belgische film nog zo ver geraakte bij de Oscars. Deze nominatie is op zich dus al bewonderenswaardig.

De nominatie zal bovendien zeer goed staan op het curriculum vitae van regisseur Michael R. Roskam. Hij zal zich - als Oscargenomineerde - nu veel beter kunnen verkopen in Hollywood en veel meer kans maken om gehoord te worden, bijvoorbeeld bij zijn zoektocht naar producers voor een van zijn scenario's.

Door rdc
AANGERADEN