De grote seksenquête: we doen het geen drie keer per week

Foto: Shutterstock

Het televisieprogramma Ook getest op mensen van Marcel Vanthilt hield voor de uitzending van woensdagavond een Seksenquête. In totaal hebben 97.400 mensen de internetenquête ingevuld. Uit de eerste resultaten blijkt dat we minder seks hebben dan algemeen wordt aangenomen, maar dat we wel tevreden zijn over ons seksleven. Bovendien blijkt dat de heersende opvatting dat mensen in een gezonde relatie tot drie keer seks per week hebben, niet geldt.

De seksenquête werd ontwikkeld door het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen van de KU Leuven, in samenwerking met collega's van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie. De enquête peilde naar het seksuele gedrag van de voorbije week. Professor Paul Enzlin van de KU Leuven: 'Voor zover mij bekend is dit wereldwijd de grootste studie over seksueel gedrag die ooit is uitgevoerd. Het gebruik van (sociale) media heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het succes van het onderzoek.'

Mannen hebben wekelijks meer seks dan vrouwen. Het gemiddelde ligt voor mannen op 1.4 seks per week, bij vrouwen op 1.3 keer per week. Daarmee komt dus een einde aan de opvatting dat de gemiddelde Vlaming drie keer seks per week heeft.
1 op de 6 vrijgezellen had de afgelopen week minstens één keer seks met iemand anders
Over het algemeen is de Vlaming tevreden over zijn seksleven.
Mannen hebben gemiddeld vier keer per week zin in seks, vrouwen 'slechts' 2.6 keer per week.

Wie ouder is, heeft iets minder vaak zin in seks, maar wanneer een ouder iemand zin heeft, heeft hij of zij wel vaker effectief seks. Mannen mastuberen gemiddeld 2.4 keer per week, vrouwen slechts 0.8 keer.

De gemiddelde leeftijd van de mannen die hebben deelgenomen aan de enquête is 40 jaar. Bij vrouwen ligt de gemiddelde leeftijd op 36 jaar. In totaal had 83% van alle ondervraagden een vaste relatie. Om een zo eerlijk mogelijk beeld te krijgen over het seksgedrag van de gemiddelde Vlaming, werd enkel gevraagd naar het seksuele gedrag van de voorbije week.

Door kidr