Duitsland immuun voor claims nazimisdaden

© AP

Duitsland kan niet voor buitenlandse rechtbanken worden gedaagd voor misdaden van het nazibewind. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) vrijdag bevestigd.

jvt

Volgens het ICJ heeft het Italiaanse Hooggerechtshof in 2008 de Duitse soevereiniteit geschonden met een arrest dat een Italiaanse burger, Luigi Ferrini, een schadevergoeding kon eisen voor zijn deportatie in 1944 naar Duitsland.

Duitsland voerde aan dat het Italiaanse arrest het hele systeem van Wiedergutmachung onderuit haalt, waarin Duitsland sinds de jaren vijftig tientallen miljarden aan herstelbetalingen deed.

Het ICJ is van oordeel dat de Italiaanse uitspraak in strijd is met de al lang bestaande regel dat de Duitse staat niet voor buitenlandse rechtbanken kan worden gedaagd.

Vorig jaar voerden Duitse advocaten aan dat de 'gevolgen ernstig zouden zijn' als Italiaanse rechtbanken dergelijke claims zouden blijven behandelen.

Duitsland zei toen dat de uitspraak 'alle interstatelijke vredesovereenkomsten op de helling kon zetten door nationale rechtbanken toe te staan om ze opnieuw te onderzoeken en te heropenen, waarbij eisers op zoek kunnen gaan naar de meest gunstige rechtbanken'.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten