Leonard Cohen maakt blitzstart in Ultratop

Sir Leonard Cohen Foto: AFP

Het nieuwe album ‘ Old Ideas’ van Canadese singer-songwriter Leonard Cohen start meteen op nummer 1 in de Ultratop. Adele moest hierdoor haar eerste plaats afgeven aan de oudste aanvoerder ooit van de lijst.

De 77-jarige artiest maakte een sobere plaat met poëtische teksten over leven en dood. ‘Hij breekt het record van de toen 60-jarige Bruce Springsteen die in 2009 Working On a Dream uitbracht' , zegt Sam Jaspers van de Ultratop. Sir Leonard Cohen zit na lange tijd weer op het goede spoor na een periode van depressies.

Zijn nieuwe plaat onderscheidt zich door de puurheid en de soberheid. De teksten zijn eerder poëtisch dan puur muzikaal. In zijn teksten geeft hij veel van zichzelf weer, vooral het geflirt met de dood herhaalt zich.

 In een artikel met onze krant liet hij deze quote vallen:’Ik weet niet hoe, ik weet niet wanneer. Maar als ik zal doodgaan, dan wel met een beat.'

De artiest gebruikt zijn stem anders dan op zijn vorige albums. Het donkere stemgeluid is beduidend lager en tegelijkertijd fragiel en rauw.
 

Door dkc