België haalt toch nog Oscar binnen dankzij 'blasé Parijzenaar'

Bron © belga, stubru
'Rundskop' was maar een van de drie Belgische kanshebbers op een Oscar. Ook de genomineerde animatiefilm 'Van de kat geen kwaad' en de soundtrack van 'The Artist' zijn (deels) van Belgische makelij. 'Van de kat geen kwaad' moest het afleggen tegen 'Rango', maar de soundtrack van 'The Artist' viel wel in de prijzen, hoewel Jef Neve die meewerkte aan het stuk weinig positief is over de Franse componist Ludovic Bource.

'The Artist'

De Franse film 'The Artist' van Michel Hazanavicius werd bekroond als film met de beste soundtrack. Dat is ook enigszins eervol voor België, want de soundtrack voor de film werd opgenomen in Brussel door het Brussels Philharmonic, het Brussels Jazz Orchestra en muzikant Jef Neve. In het ochtendprogramma van Tomas De Soete maandagochtend op Studio Brussel was Neve wel niet zo enthousiast over de samenwerking met de componist. Hij bestempelde Bource als een 'blasé Parijzenaar' en was na het inspelen van zijn pianostuk 'blij dat hij er vanaf was'.

'Van de kat geen kwaad'

De Amerikaanse animatiefilm 'Rango' van Gore Verbinski, met Johnny Depp in de rol van het hoofdpersonage, heeft de Oscar voor Beste Animatiespeelfilm op zak. Daardoor liep de Vlaams-Franse coproductie 'A Cat in Paris' (Nederlandse titel 'Van de kat geen kwaad', oorspronkelijke titel 'Une vie de chat') ook een Oscar mis.

Regisseurs van de film over de kat Dino, die een dubbelleven leidt, zijn de Fransen Jean-Loup Felicioli en Alain Gagnol. Aan de animatieprent werkten echter ook Vlaamse animatoren als Pieter Samyn en Pascal Vermeersch mee. Vlaamse producent van de uit 2010 daterende Frans-Nederlands-Zwitsers-Belgische coproductie is Annemie Degryse voor Lunanime.

Door mtm, lnz
AANGERADEN