Jacques Vermeire na 17 jaar terug naar theater

Bron © Belga

Foto: ©GOEDEFROIT MUSIC

Acteur en komiek Jacques Vermeire keert terug naar het theater. Hij tourt dit najaar met zijn nieuwe, vijfde zaalshow '5 voor 12' langs vijf Vlaamse steden. Het is de eerste keer sinds 1995 dat Vermeire nog eens met een avondvullende show in het theater te zien zal zijn. Voorlopig zijn er twaalf avonden gepland.

De inmiddels 60-jarige Vermeire belooft een mix te brengen van zijn typetjes uit vorige shows en een volledig nieuwe aanpak waarbij hij zelfspot niet uit de weg wil gaan. De première van '5 voor 12' is op 31 oktober in de Antwerpse Arenbergschouwburg.

Vermeire zat naar eigen zeggen met een dilemma over de inhoud van zijn nieuwe show. 'Als ik enkel de oude typetjes zou brengen, zou men het te veel van hetzelfde vinden', aldus Vermeire. 'Maar als ik iets helemaal anders zou doen, zouden de mensen allicht zeggen dat het vroeger toch veel beter was.'

Vermeire besloot uiteindelijk om niet enkel terug te grijpen naar figuren als Fonske Verzele, maar tussendoor ook zijn eigen levensloop 'genadeloos te fileren'.

Opnieuw met Luc Verschueren?

De eerste twee zaalshows van Vermeire, toen nog samen met Luc Verschueren, lokten tussen 1989 en 1995 meer dan 550.000 bezoekers. Zaalshows III en IV waren enkel op televisie te zien. Of Luc Verschueren opnieuw van de partij zal zijn als klankbord voor de typetjes, staat nog niet vast. 'Die gesprekken zijn nog volop aan de gang', zegt Vermeire. 'Maar we hebben in ieder geval opnieuw een soort 'inleider' nodig.'
 

Door aov