Oprichting cel rond antisemitisme op niveau Justitie en Binnenlandse Zaken

© BELGA

Op het niveau van de kabinetten Binnenlandse Zaken en Justitie wordt een cel opgericht rond de aanpak van antisemitisme. 'Er is al heel wat wetgeving die de strijd tegen antisemitisme mogelijk zou moeten maken. Het komt erop aan dat die ook kan worden toegepast. Daarom is die samenwerking tussen beide kabinetten zo belangrijk', aldus minister van Justitie Annemie Turtelboom in een gesprek met Joods Actueel.

bpr

De liberale politica kondigde aan dat de functie van de referentiemagistraat opnieuw zal worden geactiveerd. Die was de voorbije jaren wat verwaterd, maar minister Turtelboom heeft zich ertoe geëngageerd die persoon meer prominent in beeld te brengen en te zeggen dat dit voor hem een prioriteit is.

Ze vindt het belangrijk dat als er een klacht binnenkomt bij de politie, dat die ook een gevolg krijgt bij Justitie. Het gaat er niet om tussen te komen in een gerechtelijk onderzoek, 'maar de voorbereiding van dat onderzoek moet zo goed mogelijk gebeuren, zodanig dat de rechter in alle onafhankelijkheid met voldoende bewijzen uitspraak kan doen', luidt het in het interview, dat te beluisteren is op de website van Joods Actueel.

Minister Turtelboom hoopt dat de grote hervorming van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) de aanleiding kan zijn om de goede relaties tussen de joodse gemeenschap en het centrum definitief te herstellen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten