Slachtoffers regime Habré 'verdienen' dat hij terechtstaat

Belgische advocaten pleiten maandag voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag voor de uitlevering of vervolging van de Tsjadische oud-dictator Hissène Habré. De slachtoffers van het regime 'verdienen' dat hij berecht wordt, verklaart België.

rdc

België wil dat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Senegal gelast de Tsjadische oud-dictator Hissène Habré te vervolgen of uit te leveren. België heeft Habré, die sinds hij in 1990 werd afgezet in Senegal woont, in 2005 aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en marteling. Omdat pogingen om hem uitgeleverd te krijgen tot nu toe niets hebben opgeleverd heeft België Senegal voor het ICJ gedaagd.

'De slachtoffers die hem van misdaden beschuldigen, verdienen dat hij voor de rechter komt', verklaarde Paul Rietjens, de directeur-generaal Juridische Zaken van de FOD Buitenlandse Zaken, tijdens een zitting in het Vredespaleis in Den Haag, waar het ICJ zetelt. Hij vroeg het ICJ in actie te komen tegen ’de straffeloosheid met betrekking tot de ernstigste misdaden uit het internationaal recht. Velen van hen werden gefolterd, onvoorstelbaar gefolterd', stelde de vertegenwoordiger van België. 'Ik zal jullie de ondraaglijke details van die martelingen besparen', zei hij aan de rechters.

Onder het bewind van Habré, die in 1982 de macht greep, werden in Tsjaad zeker veertigduizend mensen om het leven gebracht. In 1990 werd de dictator verdreven door rebellen. De zaak in België is aangespannen door nabestaanden van slachtoffers. België kent een wet die vervolging van verdachten van misdaden tegen de menselijkheid mogelijk maakt, ongeacht waar die misdaden zijn gepleegd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten