Griepepidemie dooft uit

Bron © belga

Foto: photo news

De griepepidemie in België is aan het uitdoven. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst op basis van nieuwe gegevens over het aantal griepgevallen die het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) publiceerde.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal gevallen vorige week verder is gedaald, maar dat er nog altijd sprake is van een griepepidemie.

Het WIV, dat elke week een bulletin opmaakt van het aantal griepgevallen in België, telde vorige week 260 consultaties voor griepsymptomen per 100.000 inwoners. De week daarvoor waren het er nog 331. 'De epidemie blijft dalen, maar de epidemische criteria zijn nog vervuld', aldus het WIV. Vanaf 138 consultaties op 100.000 wordt er over een epidemie gesproken.

Volgens Van Ranst is het duidelijk dat de epidemie aan het uitdoven is. 'De week krokusvakantie was voldoende om de wind uit de zeilen van de griep te halen', zegt de viroloog. Net toen de griep aan het uitbreken was in scholen, waren de scholieren een weekje thuis. Dat was voldoende voor de zieke kinderen om uit te zieken, zodat het virus na de vakantie zijn 'momentum' kwijt was.

Volgens Van Ranst was het griepseizoen 'heel normaal' wat betreft het aantal zieken. De epidemie kwam wel laat op gang, pas begin februari. Er was ook de terugkeer van het H3N2-virus, dat vooral oudere mensen treft.

Door kld
VOOR ABONNEES