Commotie rond optreden 'antisemitische' komiek in Herstal

© SudInfo

Een optreden in het Luikse Herstal van de veelbesproken Franse komiek Dieudonné, die in het verleden al meermaals werd veroordeeld voor antisemitische uitlatingen, heeft behoorlijk wat commotie veroorzaakt. Volgens Joods Actueel gingen onder meer tal van moslimjongeren met de komiek op de foto terwijl ze de Hitlergroet brachten.

bpr

Voor het optreden van de komiek Dieudonné in zaal La Fabrik in Herstal, dat ondanks protest uit onder meer christelijke en joodse hoek toch plaatsvond, daagden zo’n 1.100 fans op.

Daarbij ging het volgens het tijdschrift Joods Actueel om 'negentig procent jongeren van allochtone afkomst’. Na het optreden ging Dieudonné op de foto met tal van fans, en daarbij brachten nog volgens Joods Actueel verschillende onder hen een Hitlergroet.

De joodse gemeenschap vindt het bovendien niet kunnen dat een medewerker van burgemeester Frédéric Daerden (PS) betrokken was bij de organisatie van het evenement. Frédéric Daerden, de zoon van voormalig minister Michel Daerden, had eerder gezegd dat hij geen enkel middel ter beschikking had om het optreden te verbieden.

Jennifer Maus, MR-fractieleidster in Herstal, liet al weten ‘niet te spreken te zijn over het optreden van Dieudonné en in de gemeenteraad te zullen eisen dat de verantwoordelijken daarvoor verantwoording afleggen’.

Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding zal kijken of er een onderzoek moet worden gestart.

Aangeboden door onze partners