Di Rupo zwijgt over optreden partijgenote bij uitwijzing

© BELGA

© BELGA

1 / 2

Premier Di Rupo heeft een kans laten liggen om de tussenkomst van zijn partijgenote Fatiha Saïdi te veroordelen. Zo berispte CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri de premier in de Kamer. Die repte met geen woord over de houding van senatrice Saïdi bij een gedwongen uitwijzing.

jvt

N-VA-Kamerlid Theo Francken blijft eisen dat premier Elio Di Rupo afstand neemt van de tussenkomst van PS-senator Fatiha Saïdi. Bart Somers (Open VLD) betreurde dan weer dat de premier pas op de zaak reageerde nadat was gebleken dat de uitgeprocedeerde illegaal een crimineel verleden had.

Somers vindt dat het altijd 'totaal ongepast is' om bij een gedwongen uitwijzing tussen te komen, en niet enkel als het om criminelen gaat. Dat wou hij de premier horen zeggen.

Zowel menselijk als strikt

Elio Di Rupo haalde in zijn antwoord het regeerakkoord aan. 'Daarin staat dat de vrijwillige terugkeer een prioriteit is, en indien dat niet mogelijk is dan wordt een gedwongen uitgevoerd met naleving van de wetten en procedures', klonk het.

Het migratiebeleid moet voor hem zowel 'menselijk als strikt' zijn. De regering moet de conventie van Genève naleven en de rechten van asielzoekers respecteren, verduidelijkte hij. 'Daarnaast moeten personen die niet over een wettelijke verblijfsvergunning beschikken en die dat niet kunnen krijgen, uitgewezen worden. Daar bestaat geen twijfel over.'

Over de specifieke uitwijzing van de uitgeprocedeerde asielzoeker waarbij zijn partijgenote Saïdi tussenkwam, bleef hij kort. De betrokken persoon verblijft momenteel in een gesloten centrum, klonk het onder meer. 'En voor zulke uitwijzingen kan geen beroep worden gedaan op niet-commerciële vluchten, omdat daar geen toelating van Marokko voor is.'

Applaus voor Lanjri

Opvallend was dat hij in zijn antwoord niets zei over zijn partijgenote. Dat schoot bij Lanjri in het verkeerde keelgat. 'Niemand kan goedpraten wat de senatrice heeft gedaan. Dat u de kans nu laat liggen om dit te veroordelen, is dan ook jammer', verklaarde de CD&V'ster. Zowel bij de meerderheid als bij de oppositie klonk applaus.

Voor Bart Somers is het duidelijk dat de premier afstand heeft genomen van de tussenkomst van senatrice Saïdi, maar ook N-VA'er Theo Francken vindt dat Di Rupo haar gedrag openlijk moet afkeuren. 'U veroordeelt niet wat ze heeft gedaan, dat is hetzelfde als goedkeuren', zei hij.

In de Senaat riep Vlaams Belang-fractieleidster Anke Van dermeersch PS-senatrice Fatiha Saïdi op om vrijwillig ontslag te nemen. Ze verwees naar de sancties die onder anderen werden opgelegd tegen toenmalig Open VLD-senator Jean-Marie Dedecker naar aanleiding van zijn omstreden bezoek aan Marc Dutroux.

Lees ook

Nu in het nieuws