Ivo Belet: 'Verkiezingen Myanmar heel transparant verlopen'

Het huidige regime in Myanmar geeft de indruk de verkiezingsuitslag te respecteren. Dat verklaarde europarlementslid Ivo Belet (CD&V) die zondag als waarnemer optrad bij de tussentijdse parlementsverkiezingen. Belet noteerde naar eigen zeggen geen grote onregelmatigheden.

rvs

De inwoners van Myanmar konden zondag 45 van de 440 parlementsleden aanduiden. De oppositiepartij National League for Democracy van Nobelprijswinares voor de Vrede Aung San Suu Kyi claimt de overwinning met 44 van de 45 zitjes.

Zo'n 150 internationale waarnemers controleerden de stembusgang. Onder hen een team van een vijftal Europeanen, onder wie europarlementslid Belet. Hij bezocht een tiental stembureaus, zowel in de steden als op het platteland.

'De verkiezingen waren goed georganiseerd, met hier en daar kleine onregelmatigheden, bijvoorbeeld met de kieslijsten. Maar dat leken eerder ongelukken', aldus Belet vanuit Myanmar. Hij benadrukte wel dat hij geen zicht heeft op het totaalplaatje.

'We zijn hier met het grootste scepticisme naartoe gegaan. maar je kan deze dag toch samenvatten als een dag van hoop en optimisme. Dit kan een keerpunt zijn', besloot Belet.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten