'Tom Lanoye op longlist Nobelprijs'

© Sylvain Luyckx

De Belgische schrijver Tom Lanoye maakt kans op de Nobelprijs Literatuur. Hij zou staan op de longlist van auteurs die in aanmerking komen. Dat heeft minister van Staat Marc Eyskens gezegd in het Radio 1-programma 'Nieuwe Feiten'.

kld

'Ik hoor dat het de bedoeling is Lanoye voor te dragen vanuit Vlaanderen, maar ook vanuit Nederland', aldus Eyskens die lid is van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Kunsten te Brussel.

Het zou gaan om een gezamenlijke voordracht van de Koninklijke Academie van de Nederlandse Letteren in Gent, de Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Kunsten te Brussel en Vlaanderen en de Koninklijke Academieën in Nederland.

Kwaliteit

Lanoye moet zeker in aanmerking komen, vindt Eyskens. 'Hij heeft alle kwaliteiten: romanschrijver, dichter, toneelschrijver, voordrachtgever ook.' Inhoudelijk is het zeer rijke literatuur, weet Eyskens.

'We mogen hem beschouwen als de grootste levende schrijver van de Nederlanden.' Bovendien is Lanoye ook maatschappelijk geëngageerd, zegt Eyskens. 'Hij komt uit voor zijn mening en vervult daardoor een belangrijke maatschappelijke rol. Het is geen schrijver die zich terugtrekt in een ivoren toren.'

Shortlist

Dat België en Nederland samenspannen, wil nog niet zeggen dat Lanoye de prijs ook zal winnen. Eerder werd ook Hugo Claus verschillende keren voorgedragen zonder de prijs te winnen.

Het Nobelcomité hanteert strikte regels voor de nominaties. Na de eerste ronde wordt uit de longlist een vijf- of zestal namen gedistilleerd die naar de tweede ronde gaan. Uit die shortlist wordt dan de laureaat gekozen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook