Raf Simons dan toch aangeduid als opvolger Galliano

© REUTERS

Het Franse modehuis Dior heeft na meer dan een jaar zoeken eindelijk een opvolger gevonden voor John Galliano. De Belg Raf Simons werd aangeduid als creatief directeur, zo meldt het modehuis in een persbericht.

edm

Na meer dan een jaar van geruchten en welles-nietesdiscussies komt er dan toch een einde aan de Diorsaga. Modejournaliste Cathy Horyn van The New York Times maakte maandag bekend dat het Franse modehuis Simons woensdag officieel zal aanduiden als opvolger van John Galliano (die in maart vorig jaar werd ontslagen wegens antisemitische uitspraken) en dat nieuws werd kort nadien bevestigd door een persbericht van Dior.

Eind februari leek de opvolgingszaak al eens beklonken te zijn, maar enkele uren na het uitlekken van dat nieuws op de modeweek in Milaan ontkende de 43-jarige Simons bij monde van zijn agent Pierre Rougier dat er een contract was met Dior. Beide partijen lijken dan toch een compromis te hebben bereikt en dus mogen we de eerste collectie van Simons voor Dior verwachten in juli, tijdens de Haute Couture Week in Parijs.

'Een van de grootste hedendaagse talenten'

De Belgische ontwerper kijkt uit alvast uit naar die nieuwe stap in zijn carrière. 'Ik vind het uitdagend om couture te herbedenken', vertelde hij tijdens het interview met Horyn. 'Er is nog steeds interesse in haute couture, dat uitdagend is omdat het weinig limieten kent.'

Naast de haute couture-collecties zal Simons bij Dior ook verantwoordelijk zijn voor de confectie, en de collectie vrouwelijke accesoires, aldus Dior. Het modehuis zegt 'enthousiast' te zijn 'een van de grootste hedendaagse talenten' te mogen verwelkomen.

Autodidact

De 44-jarige Simons was sinds 2005 creatief directeur bij Jil Sander maar nam daar begin dit jaar afscheid. Zijn eigen label lanceerde hij reeds in 1995.

In tegenstelling tot andere bekende Belgische modeontwerpers zoals Dries Van Noten en Ann Demeulemeester, is Simons geen ex-student van de Antwerpse modeacademie. Hij studeerde industriële vormgeving in Genk en startte zijn carrière als meubelontwerper. Simons leerde de kneepjes van het vak onder meer bij Walter van Beirendonck.

Lees ook