Happart in beroep tegen weigering toegangsbadge Bierset

Bron © Belga

Foto: belga

José Happart gaat in beroep tegen de beslissing van de luchthavencommissie om hem geen toegangsbadge toe te kennen voor de luchthaven van Luik, hoewel hij daar voorzitter is van de raad van bestuur.

De Federale Overheidsdienst (FOD) Mobiliteit verbiedt de Waalse socialist José Happart de toegang tot de Luikse luchthaven omdat hij bij te veel corruptiezaken betrokken is. Klein probleem: Happart is voorzitter van de raad van bestuur. Dat schrijft De Morgen dinsdag, op basis van een brief van de FOD die de krant kon inkijken.

Happart is niet te spreken over de informatie die in de media circuleert. 'De mensen die bij de overheid garant moeten staan voor de vertrouwelijkheid permitteren het zich om top secret documenten publiek te maken. Er is geen staat meer', reageerde hij op de RTBF. Volgens hem is het niet meer mogelijk 'nog vertrouwen te hebben in de politie'.

Happart spreekt van 'laster' en is van plan in beroep te gaan tegen het advies van de commissie. Tegelijk vraagt hij 'de overheidsinstanties' om een intern onderzoek te openen naar de oorsprong van de lekken.

Het kabinet van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wahtelet (cdH) bevestigt dat de luchthavencommissie een negatief advies gaf voor de verlenging van de badge van Happart. Meer uitleg over de achterliggende reden wil men er niet kwijt.

Voor de overheidsdienst Mobiliteit vertegenwoordigt Happart een gevaar voor de veiligheid op de luchthaven. Met de badge zou hij toegang krijgen tot alle zones van de luchthaven.

'En dat is een gevaar aangezien de verschillende elementen die de commissie heeft gevonden', citeert De Morgen. Volgens de krant verwijst de brief naar allerlei onderzoeken (voor corruptie, misbruik van sociale goederen en belangenvermenging) die in Luik lopen tegen de PS-politicus en verband houden met Liège Airport.

Maar het toegangsverbod doet vragen rijzen of Happart, die voorzitter is van de luchthaven, zijn functie nog zal kunnen uitoefenen. 

Door dar, jvt
AANGERADEN