Van Hecke: 'Hele samenleving moet verantwoordelijkheid opnemen voor geweld op school'

© Lut Laureys

© Dries Luyten

1 / 2

In ruim tien jaar tijd is het aantal aangiftes bij de politie van fysiek geweld op de Vlaamse scholen zo goed als verdubbeld. Volgens Mieke Van Hecke, het hoofd van het katholieke onderwijsnet, kunnen de scholen dat niet in hun eentje oplossen, en moet de ganse samenleving zijn verantwoordelijkheid opnemen.

edl

De onderwijsnetten maken zich zorgen over het toenemende geweld op school. In ruim tien jaar tijd is het aantal aangiftes bij de politie van fysiek geweld op Vlaamse scholen zo goed als verdubbeld. Vooral het toenemende aantal gevallen van agressieve ouders baart hen zorgen. Steeds meer leraren volgen een cursus om te leren omgaan met dat geweld.

Toch is het niet alleen aan de scholen om het toenemende geweld aan te pakken, zegt Mieke Van Hecke, het hoofd van het katholieke onderwijsnet. 'We proberen onze leerkrachten voldoende assertief te maken, en proberen hen ook meer in team de verantwoordelijkheid te laten dragen, zodat jongere leerkrachten ook de steun krijgen van oudere collega's', lichtte ze toe op het VRT-radionieuws.

'Wij willen meewerken aan de opvoeding van de jonge mensen die morgen in onze samenleving staan, maar de ganse samenleving moet zich er bewust van zijn dat we allemaal de verantwoordelijkheid dragen in de eigen omgang met anderen.'

Leerkrachten en ouders stappen sneller naar de politie

In de eerste zes maanden van 2011 werden er bij de federale politie 696 dossiers geopend over geweld op school. In 2000 waren dat er exact evenveel voor het hele jaar. In 2010, het laatste jaar waarvoor de statistieken volledig zijn, ging het om 1.228 klachten. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als in 2000, schrijft De Morgen.

Experts menen dat de stijging in de eerste plaats te wijten is aan het feit dat leerkrachten en ouders sneller naar de politie stappen, maar zien toch ook dat er zich een nieuwe trend aftekent: die van agressieve ouders.

Het katholiek net en het Gemeenschapsonderwijs zetten het thema donderdag op de agenda van de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten