Joris Van Hauthem volgt Filip Dewinter op als Vlaams fractieleider Vlaams Belang

© BDW

© WAS

1 / 2

Filip Dewinter dient maandag zijn ontslag in als fractieleider van het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. Zo kondigde hij zondag aan in De Zevende Dag. Hij doet dit om zich volledig op Antwerpen te kunnen concentreren met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen. Joris Van Hauthem zal Dewinter opvolgen als fractieleider.

edl

Joris Van Hauthem (48) zetelt al sinds 1992 in het Vlaams parlement, dat toen nog Vlaamse Raad heette. Zijn benoeming tot fractieleider is al doorgesproken binnen de partij, zegt Van Hauthem. Hij blijft ook de partijwoordvoerder van het Vlaams Belang.

Filip Dewinter is net als uittredend burgermeester Patrick Janssens en N-VA-voorzitter Bart De Wever lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Janssens trekt de SP.A-CD&V-lijst.

Dat De Wever niet met Vlaams Belang een coalitie wil sluiten in Antwerpen omdat de harde lijn van Dewinter het heeft gehaald, is volgens Filip Dewinter 'gemakkelijk' en een poging om de Vlaams Belang-kiezer te charmeren. 'Filip Dewinter is zo de stok om de hond te kunnen slaan', aldus nog het Vlaams Belangkopstuk.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten