De Persgroep draait stabiele omzet

Bron © BELGA

Christian Van Thillo Foto: photo news

Mediabedrijf De Persgroep heeft vorig jaar een omzet van 930 miljoen euro geboekt, iets minder dan de 932 miljoen euro van het jaar voordien. De nettowinst voor afschrijving goodwill klokte 11 procent hoger af op 70 miljoen euro. Topman Christian Van Thillo lichtte de cijfers toe.

Zowel in België als in Nederland daalden de advertentie-inkomsten voor de uitgeefactiviteiten, een gevolg van de economische crisis. Voor beide landen samen daalden de advertentie-inkomsten 6 procent. De lezersmarkt hield wel stand met 2,3 procent meer lezersinkomsten. Volgens Van Thillo compenseerden lichte prijsverhogingen de dalende advertentie-inkomsten. 

De Persgroep geeft in België onder meer Het Laatste Nieuws, De Morgen en Dag Allemaal uit. In Nederland gaat het onder meer om titels als De Volkskrant en Het Parool. 

Radio & televisie

Bij de audiovisuele activiteiten stegen de advertentie-inkomsten in België (VTM en Q-Music). De advertentie-inkomsten uit radio in Nederland (Q-Music) daalden daarentegen met 7,8 procent.

'Er zijn enorme gevolgen door het uitbranden van twee zendmasten in Nederland', zei Van Thillo. 'We zijn voor miljoenen Nederlanders onbereikbaar geweest gedurende maanden.'

Q-Music was volgens de topman de zender die de zwaarste schade leed door de brand. Die schade wordt momenteel opgemeten, zei Van Thillo. 'We zullen zien hoe we dit gaan verhalen op de eigenaar van die masten.' Door de brand daalde het bereik van Q-Music. In augustus zullen de zendmasten van Lopik en Smilde opnieuw op volle kracht draaien.

Topman Van Thillo liet nog optekenen dat de balans van de Persgroep nieuwe overnames toelaat. Vorig jaar beet het bedrijf in het zand voor de overname van de Nederlandse poot van SBS. 'Onze onderneming kan heel wat aan indien we morgen nog een overname doen.' Plannen zijn er niet, maar indien kansen zich aanbieden, zal het bedrijf daarnaar kijken. De Persgroep houdt steeds 70 procent van de winst in het bedrijf.

Door kld
AANGERADEN