Advocaat slachtoffers: 'Waarom moet dit 3,5 jaar duren?

Bron © belga
Walter Damen, advocaat van het gezin uit Vrasene dat ontsnapte aan Kim De Gelder, heeft donderdag in het Canvas-programma Terzake forse kritiek geformuleerd op de 'ellenlange procedures' in de zaken zoals die van De Gelder.

'We weten na 3,5 jaar nog altijd niet waaraan en waaraf. In Noorwegen slaagt men er in om Breivik op 9 maanden tijd voor de rechter te brengen. Ik stel me vragen bij de voortgang van de procedures in ons land', aldus Damen. 

De advocaat vraagt zich af waarom het 3,5 jaar moet duren vooraleer het duidelijk is of De Gelder al dan niet voor assisen moet verschijnen. 'De dader en zijn raadsman hebben de feiten bekend. Waarom moet het dan 3,5 jaar duren? Waarom slagen we er niet in om dit om een menswaardige snelle manier af te werken?', aldus nog Damen.

Donderdag is De Gelder voor de raadkamer in Dendermonde verschenen. Die zal volgende week uitspraak doen over de geestestoestand van de beschuldigde. Enkel als de raadkamer oordeelt dat De Gelder toerekeningsvatbaar is, kan een doorverwijzing naar het hof van assisen. De zaak werd al meerdere keren uitgesteld omdat de verdediging de psychiatrische rapporten probeert aan te vechten.

Damen is de advocaat van een gezin uit dezelfde straat als de 72-jarige Elza Van Raemdonck, die door De Gelder werd gedood. Hij ging enkele dagen voor die daad langs bij het gezin, met volgens Damen de bedoeling 'iedereen te vermoorden die thuis was'. Maar de bewoners waren afwezig.

 

Door loa
AANGERADEN
Meest recent