'Thielemans kiest met prostitutietaks voor gemakkelijkheidsoplossing'

BRUSSEL - Om prostituees uit de Alhambrawijk rond de Koninklijke Vlaamse Schouwburg weg te jagen, wil de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans hen overlastboetes opleggen. Els Ampe, Brussels gemeenteraadslid voor Open VLD, vindt dat de burgemeester hiermee voor een gemakkelijkheidsoplossing kiest.

Tippelende prostituees in de buurt van 'openbare instellingen' in de Alhambrawijk, een wijk die al decennialang bekend staat om de straatprostitutie, zijn straks in overtreding met het aangepaste Brusselse gemeentereglement en kunnen een overlastboete verwachten die begint vanaf 75 euro, maar bij herhaalde inbreuken kan het bedrag oplopen tot 250 euro.

'Dit is geen menselijke en realistische oplossing. De vrouwen zijn hier opnieuw het slachtoffer, terwijl pooiers en mensenhandelaars met rust gelaten worden', laat Els Ampe, Brussels gemeenteraadslid voor Open VLD, weten in een persbericht. 'Bovendien wordt hier enkel de gemeentekas mee gespijsd en wordt het probleem van straatprostitutie alleen maar verlegd naar een andere buurt.'

De Brusselse liberalen pleiten al geruime tijd voor een aanpak naar Antwerps model, waar een verbod geldt op tippelen in woonwijken. 'Bij overlast treedt de Antwerpse politie ook onmiddellijk op, terwijl hun Brusselse collega's het laten afweten. Het verschil in aanpak konden we zelf vaststellen tijdens ons bezoek aan de Antwerpse Villa Tinto (het megabordeel in het Schipperskwartier, red.) afgelopen maand', aldus Ampe.

'Wij pleiten er dan ook voor om enkel nog raamprostitutie toe te laten in bepaalde zones. Bovendien moeten we zorgen voor sociale en medische hulp voor prostituties. Ook moet elke zone zijn wijkcommissariaat krijgen, dat de veiligheid van de vrouwen en buurtbewoners verzekert', sluit Ampe haar betoog af.

 

Door edm
AANGERADEN