Sabam wijst dj’s op licentieplicht

Zo’n 2.000 dj’s hebben een mail van Sabam ontvangen waarin ze opgeroepen worden hun licentieplicht na te komen en jaarlijks hiervoor 275 euro te betalen, in het geval ze voor hun dj-optredens gebruik willen maken van kopieën van originele muziekdragers of van legale downloads.

bvb

Alex Trappeniers, die sinds 2009 de belangen van dj’s vertegenwoordigt via een feitelijke vereniging, noemt de licentie "achterhaald, contraproductief en belachelijk". Hij spreekt van ’schriklicenties’.

Het licentiesysteem onder het beheer van Sabam bestaat sinds 2007. Volgens Jérôme Van Win van Sabam kwam de regeling toen tegemoet aan een vraag uit de sector. "De wet op de auteursrechten laat het niet toe dat kopieën gebruikt worden buiten de thuiscontext. Maar de sector had goede argumenten om met kopieën te werken, zoals bijvoorbeeld het tegengaan van beschadiging of diefstal van hun originele muziekdragers", aldus Van Win.

Daarom is toen beslist met een betalend licentiesysteem te werken, waarbij ook gelden vloeien naar de platenfirma’s en de uitvoerende artiesten.

In 2011 verstrekte Sabam 1.320 dj-licenties voor een bedrag van 324.000 euro. In datzelfde jaar werd een veertigtal boetes uitgedeeld voor het niet beschikken over een geldige licentie.

In 2012 hebben tot nog toe 1.302 dj’s een licentie aangevraagd. Momenteel bedraagt de jaarlijkse bijdrage 275 euro.

Volgens Trappeniers is dat bedrag "er destijds totaal arbitrair" opgeplakt. Bovendien is het systeem volgens de advocaat en docent auteursrecht "achterhaald", aangezien veel dj’s tegenwoordig - vooral de professionele - in de praktijk werken met de originele downloads.

"Wie viseert die regeling dan?", vraagt Trappeniers, zelf dj, zich af.Hij vermoedt dat vooral de amateur-dj’s uit schrik de gevraagde vergoeding betalen. Tot slot is de licentie volgens de belangenverdediger "contraproductief", omdat het signaal gegeven wordt dat je er voor 275 euro "op los kan kopiëren".

Sabam verdedigt zich op de kritieken door te stellen dat er geen statistieken bijgehouden kunnen worden over wie professioneel of amateuristisch als dj werkt. "Wat wij vooral proberen te doen, is informeren" over de wettelijke bepalingen, klinkt het.

"Dat systeem kunnen opleggen is één zaak. Dat ook effectief opleggen is een andere zaak", repliceert Trappeniers.

Aangeboden door onze partners

Lees ook