Sabam verzamelt illegaal e-mailadressen

© rr

Om dj’s te wijzen op de jaarlijkse licentie voor platendraaiers heeft Sabam zonder toestemming e-mailadressen van leden van de netwerksite Vi.be gebruikt.

Pieterjan Van Leemputten

Ongeveer tweeduizend dj’s hebben van de auteursrechtenmaatschappij een e-mail ontvangen om hen te informeren over de licentieplicht voor dj’s. Die bedraagt 275 euro per jaar en dekt de kopieën die dj’s van hun muziek maken.

Die e-mail viel niet in de smaak bij verschillende dj’s, maar ook de manier waarop Sabam de adressen verzamelde is dubieus.

Vi.be is een project van Poppunt. Het is een platform voor dj’s, muzikanten en organisatoren maar heeft geen banden met Sabam. De organisatie schrijft op zijn site dat Sabam de adressen handmatig moet hebben gekopieerd.

“Mea culpa”Bij Sabam zegt communicatiemanager Jerome Van Win dat het bedrijf goede bedoelingen had bij de informatieve e-mail. Hij bevestigt dat de adressen zonder toestemming zijn gebruikt. “Inderdaad, we hebben dat gedaan. Mea culpa.” De verzenders zouden echter niet geweten hebben dat dit illegaal was.

“We hebben uit verschillende bronnen e-mailadressen verzameld die beschikbaar waren op internet. Daarnaast hebben we adressen gebruikt van dj’s die ons in het verleden al gecontacteerd hadden voor meer informatie.”

De organisatie belooft de illegaal aangelegde e-maildatabank niet meer te gebruiken. “Als er mensen nu kwaad zijn omdat we hen hebben geïnformeerd, dan gaan we dat in de toekomst niet meer doen op die manier.”

Lees verder op ZDNET: 'Poppunt wil praten met Sabam'

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten