Belg in finale Koningin Elisabethwedstrijd

Bron © belga

Foto: BELGA

De 21-jarige Belg Marc Bouchkov is één van de twaalf finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd, die dit jaar plaatsvindt voor viool. De finalisten zijn zaterdagnacht bekendgemaakt door juryvoorzitter Arie Van Lysebeth, na afloop van de halve finale in de Flagey.

De Koreanen waren bij de start het best vertegenwoordigd, met maar liefst vijftien violisten die werden toegelaten tot de wedstrijd. In de halve finale waren er nog zes in de running, waarvan twee het tot de finale schopten. Ook de VS houden nog drie kandidaten over. Opvallend zijn voorts de twee erg jonge kandidaten Esther Yoo en Tseng Yu-Chien, beiden 17.

Volgende week treden de twaalf finalisten per twee aan in de Muziekkapel Koningin Elisabeth, om er het opgelegde concerto te ontdekken en in te studeren. De naam van de componist zal volgende vrijdag bekendgemaakt worden.

Begeleid door Nationaal Orkest van België

Vanaf maandag 21 mei zullen de finalisten dan - ook weer per twee - opnieuw optreden. Ze krijgen een sonate voor viool en piano, het opgelegde concerto en een concerto naar keuze op hun bord. Voor dat laatste stuk mogen ze kiezen uit werken van Sibelius (4), Tsjaïkovsky (3), Paganini (2), Chostakovitch, Beethoven en Brahms. Voor hun finale optreden zullen de kanidaten begeleid worden door het Nationaal Orkest van België, onder leiding van Gilbert Varga.

De finale zal zich zoals steeds voltrekken in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. De proclamatie van de resultaten volgt op de laatste avond, zaterdag 26 mei.

Finalisten

Hierbij de namen van de finalisten, gerangschikt volgens hun passage in de finaleweek:

Maandag 21/5:
Josef Spacek (Tsjechië - 25 jaar)
Emir Abeshi (USA/Albanië - 25 jaar)

Dinsdag 22/5:
Shin Hyun Su (Korea - 24 jaar)
Narita Tatsuki (Japan - 20 jaar)

Woensdag 23/5:
Marc Bouchkov (België - 21 jaar)
Nikki Chooi (Canada - 23 jaar)

Donderdag 24/5:
Andrey Baranov (Rusland - 26 jaar)
Kim Dami (Korea - 23 jaar)

Vrijdag 25/5:
Artiom Shishkov (Wit-Rusland - 28 jaar)
Nancy Zhou (USA - 19 jaar)

Zaterdag 26/5:
Esther Yoo (USA - 17 jaar)
Tseng Yu-Chien (Taiwan - 17 jaar)

Door lbo