Pfizer investeert 140 miljoen euro in Puurs

Bron © BELGA

Foto: belga

Farmabedrijf Pfizer investeert 140 miljoen euro in zijn vestiging in Puurs. Met het geld wordt onder meer een nieuwe eenheid gebouwd om het pneumokokkenvaccin Prevenar13 te produceren. Dankzij de investeringen komen er zowat honderd banen bij.

De werkzaamheden werden dinsdag ingehuldigd door Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V).

Pneumokokken

Ongeveer de helft van de totale investering gaat naar de nieuwe productie-eenheid voor het pneumokokkenvaccin Prevenar13. Dat omvat dertien verschillende serotypes en biedt volgens Pfizer de grootst mogelijke bescherming tegen gevaarlijke pneumokokkeninfecties.

Pfizer zal vanaf 2015 jaarlijks meer dan 50 miljoen eenheden van het pneumokokkenvaccin produceren, verpakken en verdelen in Puurs. Een groot deel van de productie zal gebeuren op vraag van de Wereldgezondheidsorganisatie 'die onder andere tot doel heeft de armste landen toegang te geven tot levensreddende geneesmiddelen'.

De tweede helft van de investering in Puurs zal worden aangewend om de capaciteit van de bestaande producten te verhogen. In de vestiging in Puurs worden steriele, voornamelijk inspuitbare geneesmiddelen in flesjes, ampullen en spuiten aangemaakt en verpakt.

Investeringen

Pfizer Puurs heeft naar eigen zeggen grote inspanningen geleverd om nieuwe investeringen naar België te halen. 'De vestiging is erin geslaagd om competitief te blijven produceren door de organisatie te verbeteren en de kostprijs van de productieprocessen te drukken', luidt het in een persbericht. 'Dit kan enkel door ook in de toekomst onze loonkost onder controle te houden en dat is, zeker in een land als België met een traditioneel hoge loonkost, geen evidente opdracht.'

Bij Pfizer in Puurs werken momenteel 1.400 mensen. De vestiging is de grootste Europese productievestiging van de farmaceutische groep.

In heel België stelt Pfizer ongeveer 2.600 mensen tewerk. Zij doen aan onderzoek, productie, distributie en verkoop van geneesmiddelen voor humaan en diergeneeskundig gebruik. De activiteiten zijn gespreid over vijf vestigingen: Anderlecht, Elsene, Louvain-la-Neuve, Puurs en Zaventem.

Door kld
AANGERADEN