Van Rompuy wijst speculaties over Griekse exit uit eurozone af

© EPA

Voor aanvang van het treffen van de G8-leiders in Camp David heeft de Europese Unie speculaties over een Griekse exit uit de eurozone afgewezen. 'Indien dat nodig is, zullen we alles doen om de financiële stabiliteit van de eurozone te waarborgen. We hebben dat in het verleden gedaan, en we zullen dat indien nodig ook in de toekomst doen', verklaarde de Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy.

oom, edl

De aanhoudende schuldencrisis in de eurozone vormt het belangrijkste gespreksthema op de bijeenkomst van de politieke leiders van de acht rijkste industrielanden ter wereld in Camp David, het buitenverblijf van de Amerikaanse president.

Op een speciale persconferentie probeerden Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, en José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, de gemoederen te bedaren.

'Alle wereldproblemen herleid tot Europese'

'Wij hebben het gevoel dat men alle wereldproblemen momenteel herleid tot Europese problemen. Hoewel ik met cijfers kan aantonen dat dat niet zo is, krijgen we van overal schuldige blikken op de eurozone', lichtte Van Rompuy toe aan de VRT.

Over wat er moet gebeuren mocht Griekenland de eurozone verlaten, wilde de Europese president niks kwijt. 'Ik antwoord nooit op hypothetische vragen. Maar we zullen alles doen wat nodig is om de financiële stabiliteit van de eurozone te waarborgen. We hebben overeenkomsten gesloten met Griekenland als land, en niet met hun regering. Wij zullen ze naleven, zo hebben we hen al 150 miljard euro geleend, en we verwachten dat de nieuwe Griekse regering die engagementen ook blijft naleven.'

'Nu alles stap voor stap'

Ook Barroso erkende de moeilijke Griekse situatie. Wel is Griekenland volgens hem een 'bijzonder' geval. Over de verklaringen van eurocommissaris Karel De Gucht, die had gezegd dat de Europese overheden werken aan een exitscenario voor het geval Griekenland het niet redt, zei Barroso dat 'in elk systeem uiteenlopende opvattingen bestaan'. Van Rompuy antwoordde alleen dat hij 'enkel naar de voorzitter zelf van de Commissie luistert'.

'We wisten dat het oplossen van de eurozonecrisis tijd zou vragen. Gedurende tien jaar heeft men niets gedaan, dus moeten we nu alles stap voor stap doen', aldus nog Van Rompuy.Voor aanvang van de G8-top spraken ook de Amerikaanse president Barack Obama en de nieuwe Franse president Francois Hollande zich uit voor een Griekse toekomst in de eurozone. Alles moet in het werk gesteld worden om de Grieken in de eurozone te houden en hen economisch te steunen, zei Hollande na zijn eerste bezoek aan het Witte Huis. De socialistische president sprak zich ook uit voor een Europese tussenkomst voor de herkapitalisering van Spaanse banken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten