Hollande verschijnt overdressed op G8-top

Merkel en Cameron keken samen naar Champions League-finale

© REUTERS

© AP

© EPA

© REUTERS

© REUTERS

© EPA

© EPA

© EPA

© EPA

© EPA

© EPA

© EPA

© EPA

© EPA

© EPA

© EPA

1 / 16

Wie dacht dat de wereldleiders op de G8-top in het Amerikaanse Camp David alleen bezig zijn met het oplossen van mondiale problemen, heeft het mis. Duits bondskanselier Angela Merkel en Brits premier David Cameron onderbraken de werkzaamheden even en keken samen naar de Champions League-finale tussen het Duitse Bayern München en het Engelse FC Chelsea.

oom, edl, edm

Het is niet de eerste keer dat beide regeringsleiders samen in de zetel ploffen voor het bekijken van een potje voetbal. Zo keken ze in 2010 op de G8-top in het Canadese Toronto naar de WK-wedstrijd tussen Duitsland en Engeland. De Mannshaft vernederde de Engelsen toen met 4-1.

Merkel en Cameron werden vrijdagavond samen met de andere wereldleiders verwelkomd door de Amerikaanse president Barack Obama op zijn buitenverblijf Camp David. Daarmee is het treffen van de wereldleiders officieel van start gegaan. De Europese schuldencrisis wordt als belangrijkste gespreksthema naar voren geschoven.

Hollande verschijnt 'overdressed'

Zonder das begroette Obama vrijdagavond zijn gasten, te beginnen met de Europese leiders Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso. De nieuwe Franse president Francois Hollande kwam als laatste aan op het buitenverblijf van de Amerikaanse president, zo'n 100 kilometer ten noordwesten van Washington.

Hollande was meteen ook de enige met een das, want de andere wereldleiders hadden het vrij 'casual' gehouden. Toen de nieuwe Franse president de hand van Obama kwam schudden, zei die laatste: 'François, we hadden gezegd dat je je das thuis mocht laten'. Waarop Hollande antwoordde dat zijn das er vooral was voor de aanwezige fotografen.

Eurocrisis, Syrië en Iran

De leiders van de G8-landen (Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Italië, Frankrijk, Duitsland, Japan en Rusland) vangen hun toptreffen aan met een werkdiner waar de belangrijkste internationale dossiers besproken zullen worden, van het nucleaire programma van Iran over Noord-Korea tot de repressie van de protestbeweging in Syrië.

Zaterdag buigen de leiders zich over de Europese schuldencrisis en Griekenland. In de aanloop naar de top ging het gerucht in Athene dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel de Grieken zou voorgesteld hebben een referendum over hun toekomst in de eurozone te houden, maar dat wordt door Berlijn ontkend. In de uren voor aanvang van de top beklemtoonden Van Rompuy, Barroso en Hollande dat alles moet gedaan worden om Griekenland in de eurozone te houden.

Politieke lot Obama

Het politiek lot van de Amerikaanse president hangt direct samen met de Europese economie. Een verergering van de crisis in Europa kan overslaan naar de VS. En dat zou Republikein Mitt Romney, die meent dat de VS een nieuwe leider nodig hebben om de economie uit het slop te trekken, goed uitkomen.

Verwacht wordt dus dat Obama de G8-top zal aangrijpen om meer stimuli voor economische groei te bepleiten. Hij zit op dezelfde lijn als Hollande, met wie hij vrijdag al een bilateraal onderhoud had in het Witte Huis.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten