G8 wil eurozone mét Griekenland

© REUTERS

De leiders van de G8 willen een 'sterke en verenigde' eurozone met inbegrip van Griekenland. De G8 willen economische groei, vraag en werkgelegenheid stimuleren, naast maatregelen om de met schulden overladen begrotingen gezond te maken. Dat staat zaterdag in een verklaring van de meest vooraanstaande industrielanden.

edm

'De boodschap is dat consolidatie en groei twee zijden zijn van één en dezelfde medaille', zei Duits bondskanselier Angela Merkel tegenover verslaggevers. 'Wij zijn het er volslagen over eens dat we beide nodig hebben.'

'Wij moeten beide tegelijktertijd nastreven', viel de kersverse Franse president François Hollande haar bij. 'De twee als tegenstrijdig voorstellen is een vals debat', beaamden EU-leiders Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso.

De leiders, die vrijdagavond samenkwamen in Camp David (het buitenverblijf van de Amerikaanse president Barack Obama), lieten echter ook duidelijk merken dat ze het nog niet eens zijn over de maatregelen die bij het streven horen. 'De juiste maatregelen zijn niet voor ieder van ons hetzelfde', stond in de verklaring.

Grieken moeten in eurozone blijven

Enkele uren na de ontbinding van het Griekse parlement met het oog op nieuwe verkiezingen, sprak de G8 de wens uit dat de Grieken in de eurozone zouden blijven. Onder meer Obama beklemtoonde het belang van een stabiele eurozone voor het herstel van de wereldeconomie.

'We zijn het eens over het belang van een sterke en samenhangende eurozone voor wereldwijde stabiliteit en economisch herstel en we erkennen het belang van het behoud van Griekenland in de eurozone, met respect voor bestaande engagementen', luidde het in de slotverklaring van de acht sterkste economieën ter wereld.

Merkel liet de deur open voor nieuwe initiatieven om de Griekse economie te ondersteunen. 'Als er iets anders is wat we kunnen doen op het vlak van groei, dan staan we daar uiteraard open voor'. De kanselier beklemtoonde wel dat stimuli 'geen substituut' kunnen zijn voor de beloofde besparingen en structurele hervormingen. De wereldleiders beklemtoonden dat Griekenland zijn engagementen moet nakomen.

Cameron tevreden met vooruitgang

Eerder zaterdag liet de Britse premier David Cameron aan de pers weten dat er al vooruitgang was geboekt bij het bespreken van de aanpak van de eurocrisis en de hoge olieprijzen. Na een ontmoeting met Obama, zei Cameron dat hij een 'groeiend gevoel van urgentie' bestaat dar er maatregelen genomen moeten worden ten aanzien van de eurocrisis.

Die crisis vormt volgens Cameron samen met de hoge olieprijzen de grootste bedreiging tot de economieën van de industrielanden. De Britse premier pleit voor duidelijke acties voor de grote banken, forse plannen voor het terugdringen van de schulden en sterke regulering. Er moet volgens hem ook een stevig noodplan komen 'for whatever might happen'. Cameron is tevreden met de gesprekken daarrond en het besef van de wereldleiders dat er actie nodig is.

Cameron vindt dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel 'absoluut gelijk heeft' wanneer ze zegt dat elk land een sterk plan nodig heeft om om te gaan met zijn tekorten. 'Je moet de tekorten terugdringen opdat er groei kan komen, en om lage rentes te hebben, want die zijn essentieel voor de toekomst van onze economie', vindt hij.

Behalve een gesprek over een nieuw publiek-privaat partnerschap voor Afrika stonden de G8-leiders ook stil bij de olieprijzen. Obama pleitte voor het vrijmaken van oliereserves om de prijs te drukken. In de slotverklaring heette het dat de G8 bereid is 'het Internationale Agentschap voor Atoomenergie op te roepen om gepaste maatregelen te nemen om de markt volledig en tijdig te bevoorraden'.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten