Israëlische minister weigert hand te schudden van Onkelinx

© fotoweb

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx is niet te spreken over het feit dat een Israëlische minister dinsdag weigerde om haar hand te schudden tijdens een conferentie in Genève. Ze uitte haar ongenoegen op de sociale netwerksite Facebook. Volgens Joods Actueel gaat de minister te kort door de bocht.

dar, jns

'Ik heb propere handen! Voor de tweede keer in mijn leven heeft een minister geweigerd om mijn hand te schudden omdat ik een vrouw ben. De eerst keer gebeurde dat bij een Iraanse minister en gisteren was dat het geval in Genève bij de Israëlische minister van Volksgezondheid. Deze fundamentalistische houding, gekoppeld aan een bepaalde opvatting over religie en vrouwen stoort mij hard', staat er te lezen op het Facebook-profiel van Onkelinx.Volgens Joods Actueel gaat de minister te kort door de bocht. 'Het is waar dat de 64-jarige vice-minister van Volksgezondheid Ya’acov Litzman politiek actief is in de ultraorthodoxe partij Verenigd Torah Judaisme. Maar het gaat hier niet om een bepaalde opvatting over de vrouw, eerder wel om een opvatting over de omgang tussen de geslachten. En die stelt in het ultraorthodoxe Jodendom een strikte scheiding voor op fysiek vlak tussen man en vrouw buiten het huwelijk', meldt het tijdschrift.

In het ultraorthodoxe Jodendom zal geen enkele man een andere vrouw aanraken en omgekeerd zal geen enkele vrouw een man de hand te reiken. Volgens Joods Actueel heeft die strikte scheiding van de geslachten niets te maken met een laatdunkende of neerbuigende houding. 'Normaal gezien zijn de diensten protocol hiervan op de hoogte en worden de excellenties ingelicht om geen gênante momenten als deze te creëren', klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten