Rus Baranov wint Koningin Elisabethwedstrijd

Bron © belga
  • Andrey Baranov
De Rus Andrey Baranov heeft de Koningin Elisabethwedstrijd 2012, gewijd aan violisten, gewonnen. Dat is in de nacht van zaterdag op zondag bekendgemaakt in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. De enige Belg in de finale, Marc Bouchkov, werd niet geklasseerd.

Juryvoorzitter Arie Van Lysebeth verscheen rond 1 uur op het podium voor de proclamatie van de winnaars. Na Baranov werden in volgorde geklasseerd: de Japanner Tatsuki Narita, de Koreaanse Hyun Su Shin, de Amerikaanse Esther Yoo, de Taiwanees Yu-Chien Tseng et de Wit-Rus Artiom Shishkov. 

 De 26-jarige Andrey Baranov nam voor de tweede keer deel aan de Koningin Elisabethwedstrijd. In 2009 was hij tot in de halve finale geraakt. Hij krijgt als winnaar 25.000 euro en een reeks concertaanbiedingen.

 Opvallend is dat de twee jongste deelnemers aan de finale, Esther Yoo en Yu-Chien Tseng, allebei in de top zes eindigden. Ze zijn beiden 17 jaar oud. Yu-Chien Tseng, die zaterdagavond als allerlaatste finalist aantrad, won overigens ook de publieksprijzen van zowel VRT als RTBF.
 
 Koningin Fabiola en prinses Mathilde woonden de proclamatie in het Paleis voor Schone Kunsten bij.
 
 Achtenzeventig violisten waren eind april in het strijdperk getreden voor de Koningin Elisabethwedstrijd, die dit jaar zijn 75ste verjaardag vierde. Daarbij ook vier Belgen (Claire Dassesse, Marc Bouchkov, Jolente De Maeyer en Eugenia Ryabinina). Alleen Marc Bouchkov plaatste zich voor de halve finale, en ook voor de finale.
 
 Voor het eerst vonden de eerste ronde en de halve finale plaats in Flagey. Reden is de slechte staat waarin de concertzaal van het Brusselse Conservatorium verkeert. De finale vond wel zoals steeds plaats in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. 
 
 De volgende editie van de Koningin Elisabethwedstrijd, van 6 mei tot 1 juni 2013, is een wedstrijd voor pianisten.
 
Door hrt
Meest recent