Lagarde betaalt zelf geen inkomstenbelasting

© AP

IMF-baas Christine Lagarde riep de Grieken afgelopen weekend op om te beginnen met het betalen van hun belastingen. Nu blijkt echter dat de Française zelf geen belastingen betaalt op haar inkomsten.

rvs

'Ik vind dat ze moeten beginnen met mekaar te helpen, door hun belastingen te betalen', stelde Lagarde zaterdag in een interview met de Britse krant The Guardian. Het kwam haar op een hoop kritiek te staan van Griekse internauten, die haar op Facebook massaal verwensingen naar het hoofd zwierden.

Maandag wezen verschillende internauten erop dat de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds zelf geen belastingen betaalt op haar inkomsten, ondanks een jaarsalaris van maar liefst 380.939 euro.

Lagarde geniet als internationaal ambtenaar effectief van een speciaal belastingsstatuut. Alle inkomsten die ze verdient in haar functie bij het IMF zijn vrijgesteld van belastingen. Die bepaling is vastgelegd in de conventie van Wenen: 'de diplomatieke vertegenwoordiger is vrijgesteld van alle belastingen en taksen'.

De IMF-topvrouw betaalt overigens wel belastingen op 'onroerend goed in privé-bezit op het grondgebied van de ontvangende staat' en op 'particuliere diensten'.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten