Omzet Sabam neemt diepe duik

© rr

De omzet van auteursrechtenvereniging Sabam is in 2011 gedaald met 26,9 procent tegenover het jaar voordien. Het verlies is vooral toe te schrijven aan een contract met Universal dat niet werd verlengd.

edl

De omzet van Sabam, de Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers, bedroeg vorig jaar 141.099.855 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag. Het gaat om een daling van 26,9 procent tegenover 2010.

De diepe duik is vooral toe te schrijven aan het niet verlengen van het contract met Universal Music Records op 1 oktober 2010. Meer dan zes jaar lang inde Sabam in heel Europa auteursrechten op de verkoop van cd's en muziek-dvd's die onder het Universal-label vielen.

Als de Universal-factor buiten beschouwing wordt gelaten, dan zouden de inningen volgens Sabam met 1,9 procent dalen.

Forse daling cd-verkoop

Algemeen directeur Christophe Depreter maakt zich zorgen over de versnelde achteruitgang van de inningen in mechanische rechten (cd-verkoop, red.) in België. 'Dit is een dramatische situatie die een krachtdadig optreden vraagt', laat hij weten.

De auteursvereniging legt de oorzaak van die daling wel gedeeltelijk bij het uitzonderlijke jaar 2010. 'Het overlijden van enkele grote artiesten en een recordaantal Belgische releases zorgden in 2010 voor een tijdelijke bloei van de Belgische muziekmarkt', luidt het.

Meer geïnd van horeca en publieke ruimtes

De inningen voor het muziekgebruik in de horeca en andere publieke ruimtes, en de inningen van rechten uit het buitenland voor het Belgisch muziekrepertoire stijgen dan weer wel (+ 28 procent), net als de inningen voor theater (+7,3 procent), reprografie (+20 procent) en thuiskopie (+52 procent).

Nog in 2011 werden diverse licentieovereenkomsten afgesloten met de primaire gebruikers op het internet, waaronder YouTube en Spotify. 'We zijn erg tevreden over deze akkoorden, ook al meen ik dat de huidige tarieven zich geleidelijk aan de economische realiteit zullen moeten aanpassen en dus stijgen', aldus nog Depreter.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten