Brepoels verlaat Europa als ze sjerp in Bilzen binnenhaalt

© BELGA

Als Frieda Brepoels (N-VA) op 14 oktober de gemeenteraadsverkiezingen wint en burgemeester van Bilzen wordt, verlaat ze het Europees Parlement. Dat zegt ze in een interview met de nieuwssite Apache. Brepoels trekt de N-VA-lijst in de Limburgse gemeente.

llo

Brepoels verhuisde van Hasselt naar haar heimat Bilzen, waar ze het zal opnemen tegen CD&V-burgemeester Johan Sauwens. De twee kennen elkaar: Sauwens en Brepoels waren destijds samen lid van de Volksunie. Het was overigens op vraag van die partij dat Brepoels in 1993 naar Hasselt verhuisde.'Ik ben lijsttrekker in Bilzen. Als het lukt, dan stop ik als EU-parlementslid', zegt Brepoels aan Apache. 'Ik wil me in dat geval voluit kunnen concentreren op het gemeentelijke niveau.'

Pro-EuropaBrepoels zegt in het interview ook dat haar partij pro-Europees is. 'Ik hoor wel vaker da we een eurokritische koers zouden varen, maar N-VA is absoluut een pro-Europese partij', benadrukt ze. Europees president Herman Van Rompuy zei onlangs nog dat hij geen enkele nationalistische partij kent die pro-Europees is. 'Ik zit samen met vertegenwoordigers uit andere constitutionele regio's zoals Schotland, Wales, Corsica en Catalonië in dezelfde fractie. Allemaal zijn het duidelijk pro-Europese partijen. Ik begrijp dat Herman Van Rompuy dat soort uitspraken doet voor binnenlands politiek gebruik, maar hij moet wel correct blijven', zegt ze.

Geen Eppink of Vanhecke Wie moet de Europese lijst voor N-VA trekken als Brepoels zich focust op het gemeentelijke niveau? Volgens Apache valt al eens de naam van huidig LDD-europarlementslid Derk-Jan Eppink wanneer het over de Europese N-VA-lijsttrekker voor 2014 gaat. 'Ik hoor zelfs de naam van (EU-parlementslid en ex-Vlaams Belanger, nvdr) Frank Vanhecke fluisteren', vult Brepoels aan. 'Ik wil geen van beiden op onze Europese lijst', zegt ze.

Aangeboden door onze partners