Fouad Belkacem verschijnt dinsdag voor de raadkamer

Bron © belga
Fouad Belkacem (30) verschijnt dinsdag voor de raadkamer in Antwerpen. Die moet beslissen of hij al dan niet verder blijft aangehouden.

De woordvoerder van de radicale moslimbeweging Sharia4Belgium werd donderdagochtend gearresteerd in zijn woning in Boom en door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van het aanzetten tot geweld, haat en discriminatie tegen niet-moslims.

Belkacem lanceerde op 1 juni een nieuwe videoboodschap via YouTube waarin hij zijn ongenoegen uitte over de controle en identificatie van een vrouw in nikab in Sint-Jans-Molenbeek een dag eerder. Hij sprak vol lof over de kopstoot die ze aan een politie-agente gaf en riep andere moslims op om hun eer te verdediging en tot gewelddadige actie over te gaan.

Fouad Belkacem werd nog maar een maand geleden voor gelijkaardige feiten veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan één jaar effectief, en 550 euro boete, maar tekende intussen beroep aan tegen het vonnis van de correctionele rechtbank in Antwerpen.

Verdediging betreurt inmenging van wetgevende en uitvoerende macht

De advocaten van Sharia4Belgium-woordvoerder Fouad Belkacem betreuren dat zowel de wetgevende als de uitvoerende macht zich mengen in een debat dat enkel en alleen voor de rechterlijke macht gevoerd kan worden.

Meester Walter Damen en meester Kirsten Pepermans stellen vrijdag in een persbericht dat zo de scheiding der machten in gevaar komt. Ook vragen ze zich af of er nog wel sprake kan zijn van een eerlijk proces.

De verdediging vraagt alle partijen om rust in het dossier en verzoekt uitdrukkelijk dat een sereen debat kan plaatsvinden met eerbiediging van het vermoeden van onschuld en het recht op een eerlijk proces.

Door mtm
AANGERADEN