Apple speelt eigen kaarten uit

Foto: AP

Een nieuwe versie van Apples iOS-besturingssysteem bezegelt de breuk met Google. Apple lanceert ook een reeks nieuwe laptops, waaronder een model met een extreem scherp beeldscherm.

Maandag opende in San Francisco het jaarlijkse evenement WWDC, een conferentie van Apple voor software-ontwikkelaars. Traditioneel is dit voor de softwaregigant een van de sleutelmomenten van het jaar. Deze editie is de eerste sinds het overlijden van hun topman Steve Jobs in oktober.

Apple lanceerde er de zesde versie van iOS, het besturingssysteem van de iPhone en iPad. Die nieuwe versie bezegelt de breuk tussen Apple en Google, twee bedrijven die tot enkele jaren geleden hechte partners waren. De breuk ontstond vooral toen Googles Android-besturingssysteem zich ontpopte als rechtstreekse concurrent voor iOS. Het nieuwe iOS 6 is voorzien van een door Apple ontwikkeld systeem voor stratenplannen, met 3D-beelden van bepaalde steden. Dat systeem moet de Google Maps-technologie vervangen, die nog ingebakken zat in eerdere iOS-versies. Vorige week kondigde Google gelijkaardige 3D-technologie aan voor zijn Android.

De nieuwe iOS-versie heeft een ingebouwde verbinding met Facebook, zoals dat sinds iOS 5 al het geval is voor Twitter. Ook nieuw is dat Siri, het spraakherkenningssysteem van de iPhone 4S, voortaan ook beschikbaar is op de iPad. Siri wordt uitgebreid, onder meer met de vaardigheid om vragen over film en sport te beantwoorden. Een teleurstelling voor Nederlandstalige gebruikers: er is nog geen nieuws over een Nederlandstalige versie van Siri.

Bergleeuw

Apple kondigde verder nieuwe laptops aan in zijn segmenten van Macbook Pro en Macbook Air, met als meest opvallende nieuwkomer een Macbook Pro met een scherm met 2.880 op 1.800 pixels. Op iPhone en iPad introduceerde Apple eerder al extreem scherpe, zogenoemde ‘retina’-schermen, maar die zijn er dus voortaan ook op laptop – weliswaar alleen op modellen vanaf 2.229 euro.

De nieuwe laptops zullen voorlopig nog voorzien zijn van Mac OS X Lion, de huidige versie van het besturingssysteem van de Macintosh. De opvolger OS X Mountain Lion komt echter in de loop van volgende maand uit.

Door dod