Urgentiearts helpt N-VA bij Antwerpse 'war on drugs'

© brinckie

© belga

1 / 2

Kevin Vereecken, urgentiearts/anesthesist in het ziekenhuis Stuivenberg, staat op de lijst van de N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Ook André Gantman, voormalig VLD-schepen, kiest voor N-VA.

rvs

N-VA Antwerpen trok vanmiddag met een campagnebus door de stad. Daarbij stond de partij onder meer stil bij de oorlog tegen drugs. Die oorlog is belangrijk om het sociaal weefsel te herstellen en te versterken, aldus de partij.

Om die claim kracht bij te zetten, presenteert N-VA een nieuwe naam op de lijst. Kevin Vereecken, urgentiearts in Stuivenberg, moet de 'war on drugs' belichamen. Hij krijgt een zichtbare plaats - lijsttrekken van de derde kolom op het computerscherm.

Eerder werd ook bekend dat André Gantman, voormalig liberaal schepen in Antwerpen, een plaats krijgt op de Antwerpse kieslijst van N-VA. Gantman is een belangrijke figuur binnen de seculiere joodse gemeenschap in Antwerpen.

Gantman was van 1995 tot 2000 VLD-schepen voor Personeelszaken in Antwerpen. Hij moest in 2000 ontslag nemen uit de gemeenteraad nadat hij in verdenking was gesteld voor witwassen, fiscale fraude en misbruik van vertrouwen.

'Bart De Wever heeft me gevraagd of ik me kandidaat wou stellen, en ik heb 'ja' gezegd', verklaart Gantman in Gazet van Antwerpen. 'Hij heeft de grondbeginselen van de Vlaamse Beweging kunnen verzoenen met die van een moderne, toekomstgerichte partij.' Gantman zou naar eigen zeggen enkel een zitje in de gemeenteraad als doel stellen.

Welke plaats hij krijgt op de N-VA-lijst, is nog niet bekend.

Met Gantman hoopt de N-VA de joodse kiezer aan te spreken in Antwerpen. In de Scheldestad wonen 25.000 Joden. Een kwart daarvan is jonger dan 18 jaar en is dus nog niet stemgerechtigd. 15 procent komt uit het buitenland. Volgens Michael Freilich, de hoofdredacteur van Joods Actueel, zouden er daarmee nog zo'n 9.000 a 12.000 stemmen overblijven.

In de officiële mededeling van de N-VA luidt het dan ook: 'De N-VA is erg tevreden dat een prominent lid van de Joodse gemeenschap hiermee onze goede relaties met zijn gemeenschap in de verf zet.'

Bart De Wever is alvast blij dat zijn persoonlijke vriend Gantman nu ook lid is van zijn partij. 'Ik wist dat André al enige tijd niet meer politiek gebonden was en onze vele gesprekken hebben uiteindelijk tot deze stap geleid.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten