'Gratis kan niet blijven duren'

Bron © vrt, knack

De Persgroep-ceo Christian Van Thillo. Foto: © ERIC VIDAL

Christian Van Thillo, ceo van De Persgroep, vindt het hoog tijd voor meer Europese regelgeving voor de 'cohabitatie van internet- en mediabedrijven'. Met het adagium 'gratis kan niet blijven duren', stelt hij acht aanbevelingen op die de Europese Commissie moet helpen een einde te maken aan de 'onduidelijke situatie waarin de media vandaag op het internet overleven'.

Christian Van Thillo is op zoek naar betaalmodellen als alternatief voor de gratis content voor vandaag. Dat doet de de baas van onder meer Het Laatste Nieuws in een rapport over de toekomst en het belang van digitale media dat hij schreef voor de European Commission Media Futures Forum. Van Thillo vindt dat het bijvoorbeeld 'niet kan blijven duren dat artikels van uitgevers bijvoorbeeld massaal gratis via Facebook gedeeld worden'.

'Europa moet ingrijpen'

Volgens Van Thillo begint men stilaan te beseffen 'dat het feest niet zal blijven duren als zij die de content maken, er niet op een faire manier voor betaald worden'. Dat zei hij woensdag in het Radio 1-programma De Ochtend. 'De periode van alles is leuk en alles kan, is voorbij. Zo kunnen de media zich niet ontplooien, dat beseffen bedrijven zoals Google ook.'

'Europa moet maatregelen nemen', stelde Van Thillo nog voor. 'Er is te veel onduidelijkheid en iedereen zal een deel van de taart willen.'

'Het kan alle kanten uit'

'Mediabedrijven moeten op zoek naar modellen die werken', aldus Van Thillo. Hij vindt dat het digitale gratis model en het model waarbij advertenties voor de inkomsten moeten zorgen, niet hebben gewerkt.

'Ik weet niet welke modellen het moeten zijn. Er zullen evenveel modellen zijn als er bedrijven zijn. Het kan alle kanten uit', klinkt het in De Ochtend, waarna Van Thillo mogelijkheden als semi-betalende nieuwswebsites en een systeem met licentieovereenkomsten als voorbeelden aanhaalt.

Media Futures Forum

Europees commissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes richtte het European Commission Media Futures Forum op om de impact van de digitale revolutie op de media te onderzoeken. Christian Van Thillo is voorzitter.

Woensdag komt het forum samen om te debatteren over aanbevelingen voor de Europese regelgeving voor het internet. Onder meer Christian Van Thillo en Mediaminister Lieten zullen spreken op deze bijeenkomst, waar bijvoorbeeld ook acteur Hugh Grant aanwezig zal zijn. Verwacht wordt dat de aanbevelingen woensdagavond bekend worden gemaakt.

Door rdc
AANGERADEN
Meest recent