Dehaene en Mariani weg bij Dexia

© belga

Ex-premier Jean-Luc Dehaene neemt ontslag als voorzitter van Dexia. Hij wordt opgevolgd door Karel De Boeck, voormalig topman van de toenmalige Fortis Bank. In augustus wordt De Boeck dan de nieuwe ceo, wanneer de Fransman Pierre Mariani Dexia verlaat.

rmo

Mariani en Dehaene hadden hun ontslag woensdag op de raad van bestuur aangeboden. Die heeft het ontslag aanvaard. Karel De Boeck is aangesteld als voorzitter ad interim van de raad van bestuur. Een nieuwe bestuurder, Bernard Herman, werd benoemd ter vervanging van Jean-Luc Dehaene.

Die wilde niet reageren na de bekendmaking van de beslissing. De redactie van Radio 1 vroeg om een reactie en kreeg van Dehaene als antwoord de sms 'Geen commentaar'.

Pierre Mariani blijft dus nog even op post als ceo van de holding. Pas na de publicatie van de halfjaarresultaten, in augustus, zal hij afscheid nemen. Op dat moment zal De Boeck het voorzitterschap inruilen voor de hoedanigheid van ceo. Verwacht wordt dat samen met Mariani een belangrijk contingent Franse managers de holding dan zal verlaten.

Voorzitter

Het is wel aan de Fransen om een nieuwe voorzitter aan te wijzen. Frankrijk en België hebben immers onderling afgesproken dat de voorzitter en de ceo niet uit hetzelfde land afkomstig mogen zijn.

Volgens Le Figaro, die doorgaans goed ingelicht is over Dexia, zouden de Franse bestuurders Robert de Metz aangezocht hebben om de voorzittershamer op te nemen. Deze bankier, opgeleid bij het Parijse elite-instituut ENA, is werkzaam geweest bij een hele reeks Franse banken en werkte ook voor Vivendi. Hij is Dexia-bestuurder sinds 2009.

Met de verschuivingen aan de top van de holding is voldaan aan de Belgische wens om de operationele leiding in handen te krijgen en om Mariani van zijn functie te ontheffen. Mariani was hoe dan ook aan vervanging toe, want hij is een protégé van ex-president Nicolas Sarkozy.

Verkoop

Dexia meldt ook dat de onderhandelingen over de verkoop van Dexia Asset Management in een eindfase zitten en dat nog drie kandidaat-kopers, 'internationale investeerders', weerhouden zijn.

Dexia heeft in negen maanden tijd zes verkoopoperaties geleid, Dexia Asset Management niet bijgerekend. De zes waren goed voor een bedrag van 8,7 miljard euro en hebben volgens Dexia een geschatte impact van meer dan 280 miljard euro op de geconsolideerde balans van de groep.

LEES OOK

Nu in het nieuws