Michaël Roskam en gebroeders Dardenne mogen mee stemmen over Oscars

© Raf Vanmechelen

1 / 2

De Belgische filmmakers Michaël R. Roskam en de gebroeders Luc en Jean-Pierre Dardenne zijn bij de 176 filmprofessionelen die dit jaar door de Academy of Motion Picture Arts & Sciences (AMPAS) worden uitgenodigd om lid te worden. Lidmaatschap geeft recht op een stem in de jaarlijkse Oscaruitreiking, de meest prestigieuze Amerikaanse filmprijzen. Dat meldt het VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds) vrijdagavond.

oom

'Deze filmprofessionals behoren tot de meest getalenteerde, en meest gepassioneerde leden van onze industry,' verklaarde AMPAS President Tom Sherak. 'Het verheugt me dit te kunnen erkennen door elk van hen medelid van de Academy te kunnen noemen.'Andere bekende nieuwe leden zijn onder meer Jean Dujardin en Michel Hazanavicius, respectievelijk hoofdrolspeler in en regisseur van Oscarwinnaar The Artist. Het is zeer ongewoon voor de Academy om regisseurs al na hun eerste speelfilm uit te nodigen voor lidmaatschap. Ook Terrence Malick en Wong Kar-Wai krijgen de eer lid te worden.

De nieuwe leden zullen in september door de Academy vermeld worden. Zij zullen vanaf dan ook kunnen meestemmen voor de Oscars. Sinds 2003 wordt het aantal stemgerechtigde leden in de Academy onder de 6.000 gehouden. De 176 zijn dan ook de enige professionals die dit jaar van AMPAS een uitnodiging ontvangen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook