Tom Lanoye wint vijfjaarlijkse prijs van Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde

© W.Ta

De Belgische schrijver Tom Lanoye heeft de vijfjaarlijkse prijs voor podiumteksten van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) gewonnen.

bvb

Lanoye krijgt de prijs voor "Atropa. De wraak van de vrede" uit 2008, zo deelt de academie woensdag mee. Aan de prijs is een bedrag van 6.250 euro verbonden.

Voor de prijs voor podiumteksten voor de periode 2007-2011 waren vier auteurs genomineerd. Naast Lanoye ging het om Paul Pourveur met "Plot your City" (2011), Rachida Lamrabet met "Belga" (2010) en de Nederlandse Lot Vekemans met "Gif" (2009).

Uiteindelijk besliste de jury om de prijs aan Lanoye uit te reiken. "In ’Atropa. De wraak van de vrede’ zoekt Tom Lanoye naar de wortels van het kwaad dat oorlog en geweld heet, en analyseert hij de oorlogsretoriek en het spel van de macht.

Die universele thematiek wordt geactualiseerd doordat hij in de aloude clash van de beschavingen (Hellas-Troje) de imperialistische taal van het tijdperk Bush laat weerklinken met de clash tussen westen en oosten", zo luidt het in het juryverslag. "Tegelijk weet Lanoye de taal dienstbaar te maken aan zijn project."

De KANTL reikt sinds 2003 elk jaar een vijfjaarlijkse prijs uit, afwisselend voor essay, voor studie van oudere taal, van literatuur en cultuur in de Nederlanden, voor poëzie, voor proza en voor podiumteksten. Lanoye is de tweede laureaat van de vijfjaarlijkse prijs voor podiumteksten. In 2007 ging die eer naar David Van Reybrouck.

De prijs wordt op woensdag 17 oktober uitgereikt in het Academiegebouw in Gent.

Aangeboden door onze partners