IMF zal mondiale groeivooruitzichten verlagen

© AP

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de mondiale groeivooruitzichten voor dit jaar verder verlagen. Dat heeft IMF-topvrouw Christine Lagarde vrijdag in Tokio gezegd. Ze verwees daarbij naar het slechte klimaat qua investeringen, jobs en productie in Europa, de VS en de groeilanden China, Brazilië en India.

jta

'De mondiale groeivooruitzichten zullen wat lager zijn dan we drie maanden geleden dachten', zei Lagarde. 'En zelfs die lagere voorspelling is afhankelijk van de juiste beleidsmaatregelen die men moet nemen.'

In 'de belangrijke groeimarkten' Brazilië, China en India zijn er tekenen van een groeivertraging, aldus Lagarde. 'De voorbije maanden zijn de vooruitzichten jammer genoeg zorgwekkender geworden', zei ze. 'Vele indicatoren van economische activiteit - investeringen, tewerkstelling en productie - zijn verslechterd. En niet alleen in Europa en de VS.'

Het IMF kondigt het nieuwe groeivooruitzicht binnen tien dagen aan. In april ging het IMF uit van een groei met 3,5 procent.

Lagarde verwelkomde ook de geboekte 'vooruitgang' tijdens de eurotop van vorige week. Op die top kreeg het groeipact groen licht en werd aan Italië en Spanje tegemoet gekomen met aanpassingen aan de noodfondsen.

Die kunnen nu rechtstreeks banken helpen. Maar er is 'meer nodig' om de schuldencrisis te bezweren, aldus de IMF-topvrouw. De efficiëntie van de maatregelen 'hangt af van een snelle en rigoureuze toepassing'.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten