'België is de Jurgen Van den Broeck van Europa'

© BELGA

'Het valt mij op dat België tegenwoordig op Jurgen Van den Broeck lijkt: we zijn niet de allerbeste van het peloton, maar we rijden wel mee met de kopgroep', dat schrijft Marianne Thyssen, CD&V-europarlementslid.

bbd

De voormalige voorzitter van de partij vergelijkt op haar website de prestaties van wielrenner Jurgen Van den Broeck met die van ons land.

Een jaar geleden kwam Van den Broeck nog zwaar ten val in de Tour. Een jaar geleden had ons land geen regering met volle bevoegdheden. Maar beide zijn intussen rechtgekrabbeld, vindt Thyssen.

'Zoals Jurgen Van den Broeck: vorig jaar nog - letterlijk - in een ravijn, dit jaar rit na rit in de aanval, telkens met een paar plaatsen winst in het klassement. Die mentaliteit moeten wij als land ook hanteren. Onze begroting blijven saneren, ook als we af en toe door de pijngrens moeten. De afgesproken sociaal-economische hervormingen durven uitvoeren. Onze concurrentiehandicaps durven wegwerken. De Europese afspraken en aanbevelingen niet kribbig afdoen als een ongewenste bemoeienis, maar ze juist omarmen als een bondgenoot, als een nuttige helper bij de beklimming van een zware col. Dat Europa de druk op de lidstaten opdrijft, is een zegen voor ons land.'

Op onze lauweren rusten, zou stom zijn. Blijven verzuurd en pessimistisch zijn ook, schrijft ze.

De Tour winnen, zal Van den Broeck dit jaar niet doen. Ons land evenmin, zegt Thyssen. 'We zijn niet de allerbeste van het peloton, maar we rijden wel mee met de kopgroep.' Dat we steeds uitdrukkelijker bij de beteren in Europa zijn, daar mogen we trots op zijn, vindt ze.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten