Legers Thailand en Cambodja weg uit betwist grensgebied

© AP

© EPA

© Reuters

© EPA

© Reuters

© Reuters

© EPA

© AP

1 / 8

Cambodja en Thailand hebben woensdag hun militairen teruggetrokken uit het betwiste grensgebied bij het eeuwenoude tempelcomplex Preah Vihear. De beide landen geven daarmee gevolg aan een bevel van het Internationaal Gerechtshof.

edl

Bijna vijfhonderd Cambodjaanse militairen en een onbekend aantal Thaise militairen trokken zich woensdag terug uit de gedemilitariseerde zone rond het tempelcomplex, dat in 1962 door het Internationaal Gerechtshof werd toegewezen aan Cambodja.

Thailand accepteert weliswaar dat de tempel Cambodja toebehoort, maar beide landen claimen de grond rondom het tempelcomplex. De kwestie heeft de afgelopen jaren meermaals geleid tot geweld waarbij doden zijn gevallen.

Vorig jaar nog vielen tientallen doden bij gevechten tussen beide legers aan de tempelcomplexen van Preah Vihear, Ta Krabey en Ta Moan. Tienduizenden burgers sloegen op de vlucht.

De tempelcomplexen stammen uit de tijd van het Khmer-rijk, dat ooit uit Thailand en grote delen van Cambodja bestond. Preah Vihear staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten