Senegal moet Hissène Habré berechten

© AFP

Senegal moet de vroegere Tsjadische president Hissène Habré zonder verder uitstel berechten, of hem uitleveren. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag vrijdag gezegd. België eist dat Senegal Habré berecht of uitlevert.

jvt

Habré kwam in 1982 aan de macht in Tsjaad en vestigde daar vervolgens een wrede dictatuur. Hij woont in Senegal sinds hij in 1990 door de huidige president Idriss Deby werd afgezet.

Volgens een Tsjadische onderzoekscommissie maakte zijn regime meer dan 40.000 doden, onder wie politieke tegenstanders en enkele etnische groepen.

Habré is in 2005 in België aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid en foltering. Volgens België is Senegal door de ondertekening van een internationaal verdrag tegen foltering verplicht hem te vervolgen, of ter vervolging uit te leveren.

Peter Tomka, voorzitter van het ICJ, onderstreepte dat Senegal Habré enkel moet vervolgen voor de veronderstelde misdaden gepleegd nadat het VN-verdrag tegen foltering door Senegal bekrachtigd werd op 26 juni 1987.

Reed Brody, raadsman voor Human Rights Watch, zegt dat het oordeel een overwinning is voor de slachtoffers van Habré en een rechtvaardiging voor België, 'dat de moed had de zaak van de slachtoffers voor het Internationaal Gerechtshof te brengen'.

'Aangezien 150 landen het verdrag tegen foltering bekrachtigden, is deze beslissing een krachtige oproep om de straffeloosheid van martelaars en tirannen te stoppen', luidt het vrijdag nog in een mededeling.

Uitspraken van het ICJ zijn bindend, maar kunnen niet worden afgedwongen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten